Ako osláviť Deň matiek? Inšpirujte sa zvykmi vo svete, v Británii sa pečie mandľový koláč, vo Švédsku nosia deti mame raňajky do postele

Gabriela Bachárová, 11. mája 2019 o 11:09

Ako plánujete osláviť zajtrajší Deň matiek? Od detí zrejme dostanete prianie či vlastnoručne vyrobený darček, ale nedeľu si môžete užiť ešte viac a s celou rodinou. Inšpirujte sa tradíciami zo zahraničia.

Deň matiek sa tento rok oslavuje v nedeľu 12. mája.

Foto: Shutterstock.com

Britský mandľový koláč u vás doma

Vo Veľkej Británii sa na Deň matiek v domácnostiach pečie mandľový koláč. Recept naň nájdete na našom sesterskom webe www.varecha.sk, odkaz je tu. Alebo si niečo chutné upečte podľa vlastného výberu.

V Japonsku kreslia portrét mamy

V Japonsku je tradíciou vlastnoručne nakresliť portrét mamičky a venovať jej ho. Dokonca sa po celej krajine konajú súťaže v tejto maliarskej disciplíne. Ale mamu určite poteší akýkoľvek obrázok. Môžete si ho potom zarámovať a vystaviť na čestné miesto, dieťa bude mať veľkú radosť, že ste jeho úsilie ocenili.

Večera podľa francúzskeho vzoru

Vo Francúzsku sa Deň matiek tradične slávi veľkou večerou. Francúzi radi jedia a ešte radšej sa pri jedle stretávajú. Navrhnite svojim deťom, aby pre celú rodinu pripravili jedlo. Buď samé alebo s malou rodičovskou pomocou. Môžu uvariť obľúbený pokrm mamičky alebo aj svoj, hlavné je, že rodina bude spolu.

V Mexiku sa spieva

V temperamentnom Mexiku oslavujú mamičky spevom. V uliciach miest je počuť známa pieseň Las Mananitas. Deti môžu mamičke zaspievať jej obľúbenú pieseň alebo zostaviť playlist z piesní, ktoré má rada. Môžete sa tiež pozrieť, aké koncerty sa konajú vo vašom okolí, možno ešte budú voľné lístky.

Švédské stoly do postele

V severských krajinách je zvykom, že deti pripravia v tento deň svojej mamičke raňajky do postele. Skúste to navrhnúť aj tým svojim. A zajtra sa po celý deň nechajte trochu obskakovať. Robte toho menej, čo sa dá, delegujte na deti. Veď máte predsa sviatok.

Deň matiek u nás nie je nový
Myšlienka sláviť medzinárodne deň matiek vznikla v roku 1907 na počesť Američanky Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bola bojovníčkou za práva matiek. Po prvýkrát sa oslavoval už o rok neskôr. V roku 2014 vyhlásil vtedajší americký prezident Woodrow Wilson celonárodné oslavy pripadajúce na druhú májovú nedeľu, čo platí dodnes.

Deň matiek nie je ani u nás žiadnou novodobou záležitosťou, prvýkrát sa oslavoval vo vtedajšom Československu už v roku 1923. Po druhej svetovej vojne ho však začal vytláčať Medzinárodný deň žien, ktorý pripadá na 8. marec. Po roku 1989 sa už skoro zabudnutý Deň matiek znovu obnovil. Tretia júnová nedeľa zasa patrí otcom.


Deň matiek nepatrí len mamičkám malých detí, ale aj tých dospelých, babičkám. Nezabudnite preto zatelefonovať svojej vlastnej mame, poslať jej pozdrav alebo ju pozvať na obed či večeru.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >