10 jedál, ktoré sa nezaobídu bez dobrej klobásky

gb, 12. februára 2022 o 04:30

Klobása síce nepatrí k najzdravším potravinám, ale raz za čas možno urobiť výnimku. Pretože desiatka jedál, ktoré vám dnes ponúkame, by bez dobre klobásky nebola kompletná. Samozrejme, čím lepšiu použijete, tým bude pripravené jedlo chutnejšie. Ideálne je siahnuť po domácej, ak takú nemáte, dajte si záležať a vyberte si v obchode čo najkvalitnejšiu.

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi

Foto: Varecha.sk

Na výber sú pikantné cestoviny s klobásou a so syrom, vínna klobása ako rezeň, klobásová polievka à la Szoky, zapekané cestoviny s klobásou, syrčekový špíz s klobásou, pečené zemiaky s klobáskami, slaninkou a zeleninou, klobásová omáčka s kôprom, polievka s klobáskovými loptičkami či kapustovo-zemiakový nákyp s klobáskou. Všetky ich pekne pohromade nájdete na tomto odkaze. Ako malú ochutnávku ponúkame recept na zapekanú klobásu s kyslou kapustou a so zemiakmi.

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi

Suroviny
údená klobása
kyslá kapusta
slanina
cibuľa
rasca
soľ
v šupke uvarené zemiaky
masť

Postup
1. Najskôr si nachystáme základ. Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika, v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu. Premiešame. Kyslú kapustu dajte aj so šťavou, aby jedlo nebolo suché.

2. Na kapustový základ preložíme klobásku aj zo všetkou šťavou, ktorá je v pohári. Samozrejme ak nemáte zaváranú klobásu, dajte dobrú údenú klobásu, lepšia je mäkšia klobáska, taká, ktorá pustí šťavu, nemala by byť suchá.

3. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. Lepšie použiť varené zemiaky, pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúhate, vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.

4. Prikryté dáme zapiecť do rúry na 200 °C asi na 20 minút a potom odokryté ešte asi na 10 minút. Toto jedlo netreba dlho piecť, pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to, aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >