Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi
Foto: Varecha.skNa výber sú pikantné cestoviny s klobásou a so syrom, vínna klobása ako rezeň, klobásová polievka à la Szoky, zapekané cestoviny s klobásou, syrčekový špíz s klobásou, pečené zemiaky s klobáskami, slaninkou a zeleninou, klobásová omáčka s kôprom, polievka s klobáskovými loptičkami či kapustovo-zemiakový nákyp s klobáskou. Všetky ich pekne pohromade nájdete na tomto odkaze. Ako malú ochutnávku ponúkame recept na zapekanú klobásu s kyslou kapustou a so zemiakmi.
Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi
Surovinyúdená klobása
kyslá kapusta
slanina
cibuľa
rasca
soľ
v šupke uvarené zemiaky
masť
Postup
1. Najskôr si nachystáme základ. Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika, v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu. Premiešame. Kyslú kapustu dajte aj so šťavou, aby jedlo nebolo suché.
2. Na kapustový základ preložíme klobásku aj zo všetkou šťavou, ktorá je v pohári. Samozrejme ak nemáte zaváranú klobásu, dajte dobrú údenú klobásu, lepšia je mäkšia klobáska, taká, ktorá pustí šťavu, nemala by byť suchá.
3. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. Lepšie použiť varené zemiaky, pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúhate, vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.
4. Prikryté dáme zapiecť do rúry na 200 °C asi na 20 minút a potom odokryté ešte asi na 10 minút. Toto jedlo netreba dlho piecť, pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to, aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.