Sviečková, jedno z najlepších jedál.
Foto: Varecha.skRecepty na chutné sviečkové si môžete pozrieť na tomto odkaze. Tu je jedna z nich, recept ponúka Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby).
Suroviny:
600 g hovädzieho mäsa (zadné)
300 g mrkvy
150 g zeleru
150 g petržlenu
150 g cibule
150 g slaniny
2 ks bobkového listu
6 guľôčok nového korenia
6 guľôčok celého čierneho korenia
50 g kyslej smotany
100 ml mlieka
50 ml smotany na šľahanie
30 g múky hladkej
ocot
1 ks citróna
1 PL horčice
100 ml oleja
50 g cukru
Postup
1. Mäso očistíme a našpikujeme slaninou a mrkvou. Osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.
2. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme na oleji s trochou slaniny. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme octom a necháme vydusiť.
3. Základ zalejeme trochou vody a vložíme doň opečené mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu dusenia dolievame (mala by byť asi do polovice mäsa). Len čo je mäso mäkké, vyberieme ho a dorobíme omáčku.
4. Do omáčky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a mlieko s rozmiešanou múkou. Pridáme kyslú smotanu a všetko zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom a prípadne citrónovou šťavou a dôkladne prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme tak, aby všetka zelenina zostala v omáčke.
5. Náš tip: Ako príloha sú vynikajúce karlovarské knedle z toastového chleba.