10 fungujúcich rád, ako okamžite zlepšiť vzťah s dieťaťom

Gabriela Bachárová, 8. marca 2019 o 16:18

Rodičia svoje deti milujú, ale ako často priznávajú, vychovávať potomkov je tá najťažšia práca na svete. Deti sa veľakrát nesprávajú tak, ako by sme chceli, časté sú konflikty, ktoré rodičov vyčerpávajú a deti môžu negatívne poznamenať.

Buďte s dieťaťom naplno prítomní.

Foto: Shutterstock.com

Až si niekedy hovoríme, že sme snáď deti ani nemali mať, hoci sa za tú myšlienku hneď hanbíme. Ako to urobiť, aby sme s nimi mali takmer bez námahy a okamžite o niečo lepší vzťah? Tu je desať tipov, chce to len malú zmenu myslenia.

1. Uznávajte ich

Vyjadrujte deťom čo najviac rešpektu a uznávajte ich pocity. V dobrej viere často bagatelizujeme detské trápenia či názory a myslíme si, že ich tak psychicky posilňujeme a dobre vychovávame. Lenže každý, aj dospelý chce, aby okolie chápalo, ako sa cíti. Hnevá sa dieťa? Má na to svoj vážny dôvod. Tak mu v tom nebráňte, je to prirodzená emócia. Niekam sa mu nechce? Ani vám sa všade nechce. Uznávať dieťa neznamená voľnú výchovu, určité mantinely správania sa sú nutné, ale v ich rámci sa snažte dieťa maximálne rešpektovať.

2. Dohodnite sa s nimi

Ako to urobiť, aby nás deti viac počúvali a pritom nemali pocit, že im len slepo vnucujeme svoju vôľu? Môžete sa s nimi skúsiť jednoducho dohodnúť. Prizvite ich k riešeniu vzniknutého problému. Čo navrhujú? Keď sa zhodnete, čo sa bude diať, môžete povedať: „Dobre, taká je naša dohoda. Platí?“ Dieťa tak získa pocit, že beriete jeho názory vážne a bude mať pocit kontroly nad situáciou.

3. Nechajte to tak

Rodičia majú tendenciu riešiť všetky situácie, ktoré s dieťaťom nastanú. A riešia ich často výčitkami či dokonca trestami. Máte však pocit, že by to pomáhalo? Čo môžete, nechajte tak. Správanie sa dieťaťa, ktoré považujeme zo svojho pohľadu za zlé, nie je dôsledkom nevychovanosti či snáď schválnosti, takto sa deti jednoducho správajú. Ak nastane situácia, ktorú chcete okamžite dostať pod kontrolu, zastavte sa a v prípade potreby ju riešte až neskôr, keď sa všetko upokojí.

4. Buďte naplno prítomní

Rozprávate sa s dieťaťom, ale pritom myslíte na to, čo vás čaká zajtra v práci alebo koľko toho musíte vybaviť? Deti cítia, že ste duchom niekde inde. Snažte sa preto venovať im plnú pozornosť pri rozhovore aj hre. Sústreďte sa na ne. Uvidíte, ako sa budete všetci potom cítiť lepšie.

5. Nech je s vami zábava

Spoločná „sranda“. Veľmi podceňovaná zložka rodinného života. Užijú si s vami deti dostatok zábavy, smejete sa spolu často? Alebo je to len o povinnostiach, pokynoch a konfliktoch? Deti milujú veselých rodičov, ktorí si vedia život užívať. Uznávame, rodičia sú dnes tak zavalení povinnosťami, že na nejaké „srandičky“ často nie je čas, chuť ani energia, ale na čo chcete, aby raz vaše deti spomínali?

6. Prestaňte sa pozerať do mobilov

Časté používanie mobilov či počítačov negatívne ovplyvňuje vzťah s dieťaťom. Deťom bytostne prekáža, keď pred nimi uprednostňujete nejakú obrazovku. Vnímajú to ako prejav nezáujmu. A preto technické vymoženosti odstráňte z dohľadu a buďte tu pre svoje deti, tie sú predsa oveľa dôležitejšie ako nová správa od kamarátky.

7. Zaujímajte sa o ne

Zaujímate sa o dieťa? Alebo sa len obmedzíte na večernú otázku, čo bolo v škôlke alebo škole? Odpoveď väčšinou pozostáva z jedného slovka (pochopiteľne je tým slovkom nič) a ďalej sa už nepýtame. Mali by sme sa však zaujímať nielen o to, čo sa učili na matematike alebo čo si dieťa dalo na obed, ale aj o jeho pocity. Čo ho teší, čo ho trápi? Deti sú väčšinou tajnostkárske, rodičom sa nezdôveria, ale to neznamená, že je vždy všetko v poriadku. Pýtajte sa, prejavujte úprimný záujem, veľmi tak zlepšíte svoj vzťah s potomkom.

8. Viac im hovorte o sebe

Vedia vôbec deti, kto ste, kde pracujete, čo vás teší a čo trápi, čo ste zažili počas dňa? Máme tendenciu deťom o sebe veľa nevravieť, ale práve náš život ich veľmi zaujíma. Môžete im porozprávať, aká bola dnes náplň vášho pracovného dňa, čo veselého či naopak smutného ste zažili a podobne. Aj to, aký bol život, keď ste boli malí. Nič tak deti nefascinuje, ako keď im poviete, že ste ako malí nemali žiadny mobilný telefón a niektorí dokonca nemali doma ani telefón pevný. Dajte deťom možnosť, aby vás spoznali nielen ako rodiča.

9. Píšte detskú či rodinnú kroniku

Budujte spoločný vzťah aj prostredníctvom spomienok. Založte kroniku vašeho dieťaťa či celej vašej rodiny, kam budete písať spoločné zážitky, vývoj dieťaťa, všetky zmeny, ktoré prichádzajú. Raz vám za to dieťa veľmi poďakuje, pretože bude presne poznať svoju identitu a v budúcnosti bude mať na čom stáť.

10. Zaspávajte spolu s nimi

Aj keď má vaše dieťa už desať rokov, môžete s ním pokojne zaspávať. Čítať mu, rozprávať sa, čo ste zažili, spievať si, držať sa v objatí. Je to dôverná chvíľa len pre vás. Takých nie je počas dňa veľa. A zajtra znovu a potom zasa.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >