Žlté, zelené, červené... Ako farbiť veľkonočné vajíčka z prírodných surovín

Patricia Poprocká, 31. marca 2021 o 04:40

Môžu vyzerať veselo, každé inej farby a vy ich môžete bez obáv zjesť. Zdobiť vajíčka na veľkonočný stôl deti obľubujú, urobte si doma malé pokusy a vyfarbite ich čisto prírodnými farbami, žiadna chémia. Z čoho budú krásne zelené, žlté, červené či hnedé?

Krásne farebné môžu byť veľkonočné vajíčka i bez chémie.

Foto: shutterstock.com

Aby vajíčka dobre a rovnomerne chytili farbu, mali by byť čisté a odmastené. Učiteľka Silvia Bodláková, ktorá sa o recepty na prírodné farbenie podelila na svojom portáli Dobré nápady, pripomína, že na zafarbenie ich treba variť trocha dlhšie – 15 až 20 minút a následne ešte nechať niekoľko hodín v tej vode odpočívať. Výsledný odtieň tiež závisí od toho, akú farbu malo surové vajíčko – či teda bolo biele, svetlohnedé alebo trochu tmavšie.

Pomocou prírodných surovín docielite žiadanú farbu vajíčok takto:

Modré

Uvarte ho vo vode s červenou kapustou. Silvia Bodláková odporúča šesť polievkových lyžíc nasekanej kapusty, jednu lyžicu octu a asi tri deci vody. Pomer prispôsobte počtu vajíčok tak, aby voda nad vajíčkami prečnievala zhruba dva centimetre.

Zelené

Na krásnu zeleň treba štyri polievkové lyžice posekaného špenátu, štyri bobkové listy, štyri polievkové lyžice čerstvej trávy (môže byť aj proso či pšenica), trochu rozmarínu alebo kôpru. Aj tu pridáme lyžicu octu a tri deci vody.

Žlté

Žltú docielime pomocou deci pomarančovej šťavy, dvoch deci vody a šupiek z troch pomarančov. Poistiť to môžeme aj lyžičkou (či dvoma) kurkumy, k čomu pridáme opäť polievkovú lyžicu octu.

Červené

Päť polievkových lyžíc nastrúhanej cvikly, polievkovú lyžicu octu a vodu. Môžeme skúsiť pridať aj trocha mrkvy či šťavu z čučoriedok. Premiešame.

Hnedé

Hnedé sfarbenie dosiahneme, keď vajíčka povaríme v šupkách z cibule. Silvia Bodláková má odskúšaný aj recept, ak vajíčko povaríte v káve. Hnedá farba ostáva na vajíčkach ľahko, čiže stačí 15 minút varenia a hneď ich môžete vyberať.

Oranžové

Farbu získame pomocou troch orechových škrupiniek, pokrájanej mrkvy, červenej cibule i žltej cibule. Pridáme ocot a vodu tak, aby boli vajíčka zakryté.

Prajeme vám veľa zábavy a úspešné farbenie!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >