Život s násilníkom ženy uväzňuje aj mentálne, prestávajú rozoznávať, čo ich ničí

TASR, 4. decembra 2023 o 06:24

Ženy uväznené v cykle násilia už často nerozoznávajú, čo je zdravé a čo patologické v tom, čo dennodenne zažívajú. Okrem toho, neraz na nich ani nie je vidno, že si doma prechádzajú peklom. Ako im pomôcť?

Ženy sa domáce násilie často snažia ukryť. Dôvodom je hanba.

Foto: shutterstock.com

Ženám, ktoré sú doma vystavené násiliu, môže pomôcť rozhovor s ďalšou osobou, pohľad zvonku a uistenie, že to, čo sa jej a jej deťom deje, nie je v poriadku a to hlavné – že existuje riešenie. „Najdôležitejšie je, aby si ženy, ktoré zažívajú násilie, našli blízku osobu, ktorej dôverujú a zveria sa jej, požiadajú o pomoc,“ odkazujú odborníčky z prešovského občianskeho združenia (OZ) MyMamy, ktoré sa viac ako 20 rokov venuje téme násilia na ženách. V Prešove prevádzkuje Bezpečný ženský dom.

Na ženách, ktoré zažívajú násilie, to nie je veľakrát ľahké vidieť. „Okrem fyzických prejavov a zranení, ktoré sa môžu snažiť zakrývať, môže ísť o zmeny v správaní, prerušenie kontaktov s kamarátkami, s rodinou ako výsledok správania kontrolujúceho partnera, jeho žiarlivosti a potreby neustále vedieť, kde a s kým jeho partnerka je a kedy príde domov,“ konštatuje prevádzkovateľka združenia Ľudmila Vysocká.

Ženy sa násilie odohrávajúce za dverami ich domovov často snažia ukryť, najmä preto, že sa hanbia. „Navyše násilný partner má svoje stratégie, ako partnerku presvedčiť, že je to práve ona, kto je za násilie vo vzťahu zodpovedný,“ vysvetľuje Ľudmila Vysocká.

Známi alebo susedia, ktorí počujú alebo vidia, že je páchané násilie na žene, jej majú podľa predsedníčky OZ MyMamy Apolónie Sejkovej dať jednoznačne najavo, že v tom nie je sama a sú pripravení jej pomôcť. „Využiť okamih, keď bude žena sama a citlivo jej vyjadriť podporu, ideálne dať jej kontakt na najbližšiu organizáciu, ktorá pomáha ženám zažívajúcim násilie. Ich zoznam je zverejnený na webstránke www.zastavmenasilie.gov.sk," radí.

Ak je však situácia o tom, že človek počuje v domácnosti u susedov zvuky vyvolávajúce obavu o zdravie a život zúčastnených, je potrebné privolať políciu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >