Domáce násilie, zneužívanie? Týmto medzinárodne uznávaným gestom dáte okoliu jasne najavo, že potrebujete pomoc

Gabriela Bachárová, 19. januára 2022 o 04:15

Ak sa naučíte poznať tento medzinárodne uznávaný signál, možno niekomu zachránite život. Prípadne si ho uchováte sami.

Násilie nie je často vidieť, viditeľným ho môže urobiť nenápadné gesto.

Foto: shutterstock.com

Obeť domáceho násilia či iného zlého zaobchádzania často nemá možnosť dať okoliu najavo, že trpí. Obáva sa, že ak by sa o to pokúsila, násilník by ju mohol potrestať a svoje správanie voči nej ešte zhoršiť. Často ani nemá možnosť ozvať sa, napríklad ak jej agresor vezme mobil alebo ju izoluje od rodiny.

V takom prípade môže byť veľmi užitočné, ak obeť ovláda gesto, pomocou ktorého jej môžu aj celkom neznámi ľudia, napríklad v supermarketu alebo na ulici, pomôcť.

Núdzový signál pred dvomi rokmi spropagovala Kanadská ženská nadácia a za tú dobu sa stihol rozšíriť do celého sveta, a to i vďaka Tik Toku, sociálnej sieti obľúbenej najmä medzi mladými.

Signál už napríklad zachránil život nezvestnému 16-ročnému dievčaťu zo štátu Severná Karolína v Spojených štátoch amerických, ktoré sa v októbri minulého roka stalo obeťou únosu. O dva dni neskôr si náhodný vodič v štáte Kentucky všimol v inom aute staršieho muža a mladé dievča, ktoré mu nenápadne ukazovalo neprehliadnuteľné gesto. Vodič mal o ňom povedomie a rýchlo zavolal políciu, ktorá dievča zachránila.

Takto vyzerá gesto záchrany


Ako gesto urobiť? Palec položte na dlaň a potom ho zakryte ostatnými prstami. Gesto bolo zvolené tak, aby ho nebolo možné zameniť za iné bežné gestá, ktoré často robíme nevdojak. Pozrite si video Kanadskej ženskej nadácie, ktoré vám gesto názorne ukáže.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >