Život osamelej matky v Bratislave: Vstáva o šiestej a večer robí do jedenástej, aj tak je vďačná

Patricia Poprocká, včera 06:21

Jej syn mal niečo vyše roka, keď s ním ostala sama. Sama je s ním dodnes, keď už má štyri, a pri otázke, čo je na najťažšie na živote osamelého rodiča, odpovedá Magdaléna Polakovič bez zaváhania: „Peniaze. Jednoznačne.“

Najväčším problémom osamelých rodičov sú podľa Magdalény Polakovič jednoznačne chýbajúce financie.

Foto: Patricia Poprocká

Pred nástupom na materskú pracovala v banke, kde sa po jej skončení aj vrátila. Jeden príjem je však stále len jeden príjem, z ktorého treba platiť nájomné, hypotéku, synovi škôlku, plavecký krúžok a pri ďalších bežných nákladoch na živobytie musela Magdaléna veru neraz rátať takpovediac každý cent. „Keď ostanete sama s dieťaťom, nie je to jednoduché, platiť úvery, všetky náklady...“ priznáva.

Hľadala teda riešenie, ktoré našla v podobe druhej práce. Znamená to síce, že je v kolotoči od rána do večera – každé ráno vstáva o šiestej a večer doma na počítači pracuje do pol jedenástej, jedenástej, no nesťažuje si. Naopak, je vďačná, že môže.

„Ráno, kým ideme s malým do škôlky, pracujem pre jedného zamestnávateľa, potom idem do druhej práce, kde môžem po jej skončení ostať a dorobiť ešte nejaké veci pre prvú robotu. Potom idem pre syna do škôlky, následne sme vonku, večer ho dám spať, okúpem, a pracujem ešte do tej pol jedenástej, jedenástej,“ opisuje 35-ročná žena svoje pracovné dni.

Istú výhodu má v tom, že je Bratislavčanka a v hlavnom meste žijú aj jej rodičia, ktorí jej vedia pomôcť napríklad teraz so strážením syna, keď bol chorý a nemohol do škôlky.

Druhú prácu získala Magdaléna len nedávno a veľmi si ju pochvaľuje. Pracuje pre novozriadenú Odevnú banku, založenú v rámci charitatívneho projektu Nadácie pre deti Slovenska. Ľudia a firmy tam môžu odovzdať nepotrebné oblečenie, ktoré sa v banke následne triedi, delí do balíkov, ktoré sa rozposielajú žiadateľom, osamelým rodičom v núdzi. Okrem materiálnej pomoci chce Odevná banka chce pomáhať jednorodičom aj tým, že im dá príležitosť pre nich pracovať, ako v prípade Magdalény.

„Našla som ich na facebooku. Najprv mali plno, ale potom mi zavolali, či môžem prísť. Tak som tu a som nesmierne vďačná, že mi vyšli v ústrety, že ma zobrali, hoci mám ešte jednu prácu. Veľmi mi to pomohlo,“ vraví. Pracuje pre nich štyri dni v týždni, od pondelka so štvrtka, a výhodou je, že býva v tej istej štvrti ako sídli banka.

Druhý plat jej prilepší, najmä teraz, v zime. „Keď je leto, ešte sa to dá, chodíme s malým von. Ale keď je zima, fúka, prší, kam pôjdete s dieťaťom? Nemôže byť zavreté doma, hlavne nie také ako môj syn.“ Chodievajú teda na krúžky a do detských kútikov. Návšteva detského kútika v Bratislave vyjde aj na 30 eur, potom majú ešte plávanie, ktoré tiež nestojí málo – 230 eur na 15 plaveckých hodín. „Je to skrátka ťažké, v dnešnej dobe,“ uzatvára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >