Eva Marková: 8 tipov pre mužov, ako na úspešné fungovanie s osamelou mamičkou

Eva Marková, združenie Jeden rodič, 14. februára 2021 o 10:38

Padla vám do oka osamelá matka a premýšľate, ako s ňou mať dobrý vzťah. Zopár užitočných rád prináša Eva Marková, predsedníčka združenia Jeden rodič: „Pochopte, že randenie so ženou, ktorá má už záväzky, sa úplne líši od randenia s niekým bez detí. Jej čas je obmedzený. Čas matky je vypočítaný na minúty a veľa energie smeruje do starostlivosti o deti. Ale takáto žena má oveľa jasnejšie v tom, čo v živote chce.“

Eva Marková.

Foto: archív Evy Markovej

„Mali sme Valentína a niektorí z nás sa možno cítili sklamane, osamelo, ale iným sa objavili motýliky v bruchu. Takže muži, možno ste si vy práve všimli v dave žien osamelú matku, ktorá sa vám páči a je bystrá, sympatická, vtipná, ale tiež trochu záhadná. A najmä má deti. Zamýšľate sa nad tým, ako to celé zvládnuť tak, aby váš vzťah vydržal dlhšie ako niekoľko mesiacov. Ako na to, aby takýto vzťah vôbec fungoval?

Prípadne sa zamýšľate nad tým, že ako jej máte dať najavo, že nehráte iba hry ako veľa mužov pred vami a myslíte to úprimne. Treba si dobre zvážiť tento úmysel a predtým, ako začnete randiť alebo posúvať váš priateľský vzťah na vyššiu úroveň, radšej si pripravte pôdu pre úspech.

1. Bude to iné

Pochopte, že randenie so ženou, ktorá má už záväzky, sa úplne líši od randenia s niekým bez detí. Jej čas je obmedzený. Čas matky je vypočítaný na minúty a veľa energie smeruje do starostlivosti o deti. Ale takáto žena má oveľa jasnejšie v tom, čo v živote chce. A to je jej atraktívna vlastnosť!

2. Prijmite, že jej najvyššou prioritou budú vždy deti

V iných vzťahoch ste možno dokázali odhadnúť city ženy k vám podľa toho, koľko času a energie vložila do vášho vzťahu a poletovania okolo vás. Ale tu to také jednoduché nie je. Možno nebude mať čas na rande, na prechádzky, ponevieranie sa mestom, lesom, parkom alebo vylihovanie na gauči. Naučte sa hľadať iné prejavy náklonnosti, ako je len randenie. Niekedy pomoc v jednorodičovskej domácnosti vám lepšie ukáže, či ste tí praví pre seba alebo nie.

3. Pomaly ďalej zájdeš

Je nesmierne dôležité dať vášmu vzťahu čas na lepšie spoznávanie sa i na rozvoj. Určite sa neponáhľajte spolu bývať, nebodaj zasnúbiť sa! Namiesto toho to berte pomaly, s rozumom a skôr, ako váš vzťah posuniete na vyššiu úroveň, viac sa zamerajte na rozvoj dôvery.

4. Ponúknite emočnú podporu

Ako osamelá matka sa denne stretáva s tlakom spoločnosti, opovrhovaním, priamou alebo nepriamou diskrimináciou. Je na ňu vyvíjaný obrovský tlak, aby zabezpečila starostlivosť o svoje deti časovo, finančne a emocionálne. Snažte sa byť typom partnera, ktorý dokáže počúvať bez toho, aby ste sa pokúšali byť najmúdrejší, alebo riešiť za problémy. Časom pochopíte, že ponuka podpory a povzbudenia má väčšiu hodnotu a pomôže vám vybudovať medzi vami pevnejšie puto.

5. Buďte dôveryhodní

Ako osamelá matka mohla vaša priateľka v minulosti zažiť situácie, keď bola jej dôvera k druhým ľuďom alebo mužom veľmi oslabená. Urobte zo seba správneho človeka. Snažte sa sľúbiť len to, čo dokážete naozaj splniť. Nestavajte vzdušné zámky. „Kalerábistov" v živote stretla veľa a nakoniec, ani vy by ste nechceli byť so ženou, ktorej nemôžete veriť. Buďte k nej zodpovední bez toho, aby ste boli zodpovední za ňu. Všetkým doprajte, aby sa váš vzťah s jej deťmi rozvíjal prirodzene.

6. Vyvarujte sa karhaniu jej detí

Ak chodíte s matkou, nechajte ju, aby sama zvládla na sto percent disciplínu svojich detí. Tu dajte svojej iniciatíve stopku. Jedinou výnimkou tohto pravidla je, ak vás ona sama konkrétne požiada o vašu podporu alebo pomoc. Ak máte obavy alebo sa vám nepáči správanie jej detí, porozprávajte sa s ňou o tom v súkromí. Nikdy sa ale nepokúšajte problém vyriešiť sami, bez toho, aby ste to najskôr neprediskutovali s ňou.

7. Jej bývalý? Vyhýbajte sa akejkoľvek dráme

Ak má vaša priateľka stále nepekný vzťah alebo problémy so svojim ex, nemali by ste sa do toho miešať, nechajte ju to zvládnuť samú. Samozrejme, môžete ju podporovať a povzbudiť, aby to lepšie zvládala. Nemá to ľahké. Radšej však nekontaktujte jej ex v jej mene a ani sa nezapájajte do prebiehajúceho sa súdneho sporu o čokoľvek.

8. Nesnažte sa byť príliš skoro všetci spolu

Ak si nie ste istí, do akej miery chcete byť s deťmi vašej priateľky, buďte v tom otvorení a čestní. Zároveň je dôležité, aby ste nezačali hrať rolu, ktorú nezvládnete, alebo ju nemôžete dlhodobo udržať. Porozprávajte sa o tom spolu, je to vážny krok.

Ste jediný, kto môže vedieť, či je pre vás randenie s osamelou matkou to pravé. Nenechajte sa nachytať na dedinské reči alebo ohováranie. Nepočúvajte členov rodiny ani priateľov, ktorí sa vás pokúšajú odradiť. Venujte radšej pozornosť žene, ktorú poznáte, a vzťahu, ktorý spolu budujete."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >