Nová pomoc pre neúplné rodiny. Osamelí rodičia môžu získať oblečenie z Odevnej banky úplne zadarmo. Stačí jeden klik

Patricia Poprocká, 23. septembra 2024 o 05:33

Vychovávať dieťa sám, bez partnera, je náročné, nielenže rodič musí riešiť sám všetky problémy, ktoré život prináša, chýbajúci druhý príjem vytvára citeľný nedostatok aj v rodinnom rozpočte. Práve s tým chce osamelým rodičom pomôcť novozriadená Odevná banka, ktorú otvorila Nadácia pre deti Slovenska.

Odevná banka má priestory v bratislavských Slnečniciach. Každý deň tam vládne čulý ruch.

Foto: Patricia Poprocká

Neúplných rodín na Slovensku pribúda, podľa údajov sčítania ľudu ich za počet za posledné desaťročie vzrástol viac než o desatinu. Domácností s jedným rodičom je u nás momentálne viac než 180-tisíc a žije v nich vyše 310-tisíc detí. „Z toho polovica rodín žije na okraji alebo v stave chudoby,“ skonštatoval riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo, čo je podľa neho aj jeden z dôvodov, prečo sa rozhodli pre tento charitatívny projekt Odevnej banky.

Jej princíp spočíva v tom, že ľudia, ale i firmy môžu darovať nepotrebné oblečenie, ktoré pracovníci nadácie roztriedia do balíkov a bezplatne pošlú žiadateľom o pomoc.

Zadarmo a diskrétne

Nadácia dbá o diskrétnosť, prihliada na to, že mnohým jednorodičom, najmä v malých obciach či mestách, môže byť nepríjemné žiadať a prijímať charitatívnu pomoc. Preto je kontakt riešený cez internet a pomoc doručená bezplatne prostredníctvom zásielkovej služby Slovak Parcel Service.

Celý postup je jednoduchý: Na internetovej stránke odevnabanka.sk stačí vyplniť formulár s osobnými údajmi i to, o aký typ balíka by mal klient záujem, pre aké staré dieťa, pre akého rodiča, v akej veľkosti, a podobne.

„Je tam aj čestné prehlásenie o tom, že žiadateľ je naozaj osamelý rodič, lebo toto je pre nás prioritná cieľová skupina, ale nijakým spôsobom to ďalej nehodnotíme ani neskúmame,“ poznamenal Ondrej Gallo. Vysvetlil, že osamelý rodič môže byť v materiálnej núdzi rovnako nezamestnaný v nejakej malej obci, a rovnako ten, ktorý prácu má a žije napríklad v hlavnom meste, nie je však schopný z jedného príjmu zaplatiť všetky potreby, ktoré rodina má.

VIDEO Ondrej Gallo o podmienkach na získanie pomoci:




„Čo si môžem obliecť, môžem i darovať“

Darovať nepotrebné odevy môžu jednotlivci, ale aj firmy prostredníctvom zbierok od svojich zamestnancov. Oblečenie by malo byť čisté a nepoškodené. „V zásade by malo platiť: Ak si to môžem obliecť ja, môžem to poslať aj niekomu inému,“ poznamenal Ondrej Gallo.

Odevná banka následne všetko darované oblečenie vytriedi, nepotrebné ekologicky likviduje a z toho použiteľného vytvára balíky. Triedi ich na základe pohlavia, veľkosti a ročných období. „Teraz robíme jesenný a zimný balík, na jar nás čaká jarný. Náš ideál je, aby osoba, ktorá ho dostane, sa mohla kompletne obliecť,“ povedal Ondrej Gallo. Zatiaľ bolo rozoslaných 170 balíkov, čo je 1,3 tony oblečenia.

Balíky dostanú žiadatelia bezplatne, a to vďaka spoločnosti Slovak Parcel Service. S nadáciou firma spolupracuje už dlhší čas. „Každý deň doručujeme zásielky po celom Slovensku, tak nám prišlo úplne prirodzené pripojiť k nim ešte zopár týchto. Dúfame, že sa nám podarí pomôcť čo najviac ľuďom,“ povedal konateľ spoločnosti SPS Ján Ťurek.

Toto je len začiatok

Celý projekt mohol vzniknúť vďaka podpore spoločnosti JTI, ktorá hradí veľkú časť nákladov ako napríklad prenájom priestorov a podobne. Ako pripomenula Lýdia Valentová z tejto spoločnosti, projekt Odevnej banky je veľmi úspešný v Česku a je dobré, že vznikol aj u nás. „Teší nás, že môžeme stáť pri projekte Odevnej banky, ktorý poskytuje podporu jednorodičom v núdzi. Tento projekt je konkrétnym krokom k zlepšeniu ich životných podmienok," povedala.

Regály sú plné, záujem je zo strany darcov i príjemcov.

Foto: Patricia Poprocká

Podobne ako v Česku, aj u nás by sa mohol neskôr rozšíriť na balíčky drogérie či potravín. Najskôr však je ambíciou Nadácie pre deti Slovenska posilniť bratislavskú pobočku a vytvoriť ďalšiu na východe republiky. Nevylučujú neskôr ani založenie charitatívneho e-shopu, keďže do banky už teraz dostávajú aj kusy oblečenia ako plesové šaty či obleky, ktoré nie sú do aktuálnych balíkov použiteľné.

Krabíc pribúda a roboty je vyše hlavy.

Foto: Odevná banka





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >