Potrat, slepota, hluchota. Zábavná pyrotechnika zvieratá ničí, uvítajte rok 2020 potichu

pt, SITA, 30. decembra 2019 o 04:32

Hovorí sa o tom každý rok a každý rok zbytočne. Hoci všetci ľudia prikývnu, že treba chrániť zvieratá a prírodu, hlučné petardy a ohňostroje sú už roky pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou silvestrovskej noci. A ochranári márne opakujú dôvody, pre ktoré sa treba pyrotechniky zriecť.

Krásne. Ale zničujúce pre zvieratá.

Foto: shutterstock.com

Zvieratá majú vo väčšine prípadov lepšie vyvinuté zmysly než človek. A na rozdiel od ľudí nevedia, že petardy a ohňostroje sú neškodné, majú slúžiť na zábavu. Pre nich predstavujú nebezpečenstvo, vyvolávajú paniku a zvieratá utekajú, nevediac kam.

Sloboda zvierat každoročne na prelome rokov zaznamenáva zvýšený počet nezvestných zvierat alebo na uliciach nachádza stratené jedince. Časté sú aj prípady zranení alebo dokonca úmrtí psov či mačiek.

Zábavná pyrotechnika môže spôsobiť zvieratám poškodenia zraku a sluchu. Zvieratá zároveň môžu v strachu vbehnúť pod auto, vtáky naraziť do elektrických stožiarov. Gravidné zvieratá môžu v dôsledku šoku aj potratiť.

Silvestrovská noc je stresom pre všetky zvieratá, tie, ktoré žijú vo voľnej prírode, sú navyše ešte aj oslabené zimou, nemajú teda energie na rozdávanie, upozorňujú ochranári. Preto je lepšie pyrotechniky sa zriecť, vítať príchod Nového roka sa dá predsa aj inak. Ľudia síce zväčša len pomaly menia svoje zvyky, no šancu majú opäť tento rok.

Zábavná pyrotechnika je na Slovensku upravená v legislatíve. Ohňostroje, rakety, petardy či svetlice sa smú predávať len od 28. do 31. decembra a používať sa smú len na Silvestra a Nový rok. Zakázané sú v chránených územiach, ľudia, prípadne niektorí hoteliéri však napríklad ani v Tatrách zákaz nie vždy rešpektujú. Ochranári v minulosti pyrotechniku našli aj v rezervácii Morské oko v okrese Sobrance.

Samosprávy môžu regulovať používanie zábavnej pyrotechniky formou všeobecného záväzného nariadenia. V tomto roku viaceré mestá avizovali, že zrušia ohňostroje a pomôžu radšej Prešovčanom, postihnutých výbuchom plynu. A čo vy?


ANKETA:

Chystáte sa v tomto roku na Silvestra odpaľovať zábavnú pyrotechniku?

30,1%



63,0%



6,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >