Prečítaj knihu, napíš o nej a vyhraj notebook. Zapojiť sa do súťaže môžu škôlkári i gymnazisti

TASR, pt, 14. januára 2019 o 13:08

Priviesť deti k tomu, aby radi a veľa čítali, by mala aktuálna súťaž Vráťme knihy do škôl, ktorú organizuje občianske združenie Učenie s úsmevom. Zapojiť sa do nej môžu už deti v škôlkach. Cenou sú notebooky, čítačky kníh alebo nákupné poukážky.

Lásku ku knihám je dobré pestovať už od skorého veku.

Foto: shuttestock.com
Podmienkou je, aby do polovice marca prečítali nejakú knihu a napísali o nej. Okrem obsahu či recenzie aj to, prečo si danú knihu vybrali a čo im dala. Škôlkari písať ešte nevedia, tí majú poslať obrázok z príbehu, ktorý im niekto prečíta. Rovnako môžu urobiť aj prváci.

Ide o ôsmy ročník súťaže a tí, ktorí sa do projektu zapojili aj v minulých rokoch, sa chystajú zas. "Zapájame sa už tretí rok. Žiaci majú záujem o písanie recenzií na ľubovoľnú knihu, ktorú si prečítali. Na hodinách, pokiaľ to zapadá do vzdelávacieho procesu, ich vyzvem, aby svoje recenzie prečítali, a tak inšpirovali aj ostatných. Ich práce sú uverejnené aj v našom školskom časopise a na nástenke, ktorá je venovaná vlastnej tvorbe. Rozhodne považujem súťaž za prospešnú," povedala napríklad Helena Duffeková z košického gymnázia na Alejovej ulici pre webstránku organizátora.

"Vedie študentov k aktívnej diskusii o prečítaných knihách a motivuje ich k ďalšiemu čítaniu. Vďaka súťaži mali naši študenti možnosť porovnať si čitateľské zážitky z prečítaných kníh, okrem toho mali možnosť naučiť sa formulovať svoje názory a prezentovať ich. Určite sa chceme do súťaže zapojiť aj tento rok," uviedla aj Daniela Veselovská z Gymnázia Grosslingová v Bratislave.

Žiaci môžu poslať do súťaže aj viac textov, víťazi budú vyžrebovaní v jednotlivých kategóriách. Zároveň bude ocenená aj najaktívnejšia škola a Knižní anjeli. Na túto cenu navrhujú študenti knihovníka, učiteľa slovenského jazyka či vychovávateľa, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítanie.

Čítanie pomáha deťom, a nielen im, k celkovému rozvoju osobnosti, zlepšuje predstavivosť, slovnú zásobu, pamäť, znižuje stres a naopak, zvyšuje inteligenciu a rozhľad.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >