Ženy dojčia kratšie, ak spoločnosť nepodporuje dojčenie mimo domu

Patricia Poprocká, 28. februára 2022 o 05:09

Zvyká si už naša spoločnosť na dojčenie mimo domu alebo stále prevláda rozpačitý až odmietavý postoj? Dojčenie „na verejnosti“ nie je žiadnym módnym výstrelkom dneška, už v stredoveku umelci zobrazovali dojčiaceho sa Ježiša a dnešná akceptácia dojčenia mimo domu je vlastne len návratom k tomu, čo bolo dávno prirodzené. Je dôležitá aj preto, aby ženy dokázali dojčiť svoje deti do vyššieho veku.

Na dojčení mimo domu nie je nič mimoriadne. Normálne sa starám o dieťa, hlásala svojho času kampaň občianskeho združenia Vždy spolu.

Foto: OZ Vždy spolu

„Výskumy totiž poukazujú na dôležitú skutočnosť – ak dojčenie mimo domu spôsobuje rozpaky v spoločnosti, matky dojčia kratšie. Alebo používajú fľašku a dokrmujú v situáciách, keď by ich bežne nepoužívali,“ vysvetľuje kanadský pediater a svetový expert v oblasti dojčenia Dr. Jack Newman, ktorý je aj odborným garantom slovenského združenia MAMILA a v minulosti vystúpil aj na konferencii na Slovensku.

Ako zdôraznil, je dôležité zmeniť negatívny prístup verejnosti k dojčeniu. Má aj jednoduchý tip: Namiesto odsudzovania dojčenie mimo domu oslavovať. Napokon, aj história je plná takýchto príkladov – už stredovekí umelci oslavovali dojčenie.

„Ľudskosť Ježiša zdôrazňovali tým, že ho zobrazovali pri dojčení. Čo môže byť ľudskejšie než dojčenie? Vyzerá niekedy Panna Mária pri dojčení svojho dieťaťa zahanbená? A maľby väčšinou zobrazujú Ježiša ako staršie dieťa, nie ako bábätko. Panna Mária ukazuje hrdosť, lásku, pokoru, ale nie zahanbenie. Dokonca je vidieť aj „obávanú“ bradavku. V žiadnom prípade nemá potrebu Ježiša zakrývať prikrývkou či plienkou,“ konštatoval uznávaný doktor.

Čo bolo kedysi normálne, sa ale v pretechnizovanej dobe stalo problémom, najmä pre samotné ženy. Dr. Jack Newman pripomína výskumy, podľa ktorých má dnes veľa žien obavy z dojčenia mimo domu, najmä preto, že ich ostatní budú odsudzovať. Ľudia však nie sú takí odmietaví k dojčeniu, ako by sa to mohlo zdať na základe prejavov niektorých jednotlivcov, o ktorých informovali médiá, vrátane nášho portálu ahojmama.sk. Výskumy totiž ukázali, že ľudia, ktorí si všimnú matky pri dojčení, často nie sú negatívne naladení, ale naopak, reagujú na dojčiace ženy pozitívne.

„Ľudia, ktorí vnímajú dojčenie mimo domu menej pozitívne, sú často starší alebo pochádzajú z nižších sociálno-ekonomických vrstiev spoločnosti. Pre budúcnosť je príjemné zistenie, že mladí ľudia pravdepodobnejšie vnímajú dojčenie mimo domu pozitívne. Čo je zaujímavé, dojčenie mimo domu schvaľujú viac muži než ženy, aj keď rozdiel nie je zásadný,“ priblížil výsledky výskumov Jack Newman.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >