Ako sa vyhnúť prvým jesenným soplíkom, 9 odporúčaní odborníkov

Patricia Poprocká, 20. septembra 2019 o 10:56

Cez leto sme mali od nich pokoj, so školským rokom a chladnejším počasím však opäť prichádzajú prechladnutia a iné virózy. Tí šťastnejší sa im zatiaľ vyhýbajú, niekedy však stačí, že v kolektíve ochorie jeden a už sa to valí. Ako neochorieť?

Čím skôr sa dieťa naučí fúkať nos, tým lepšie.

Foto: shutterstock.com

Prinášame vám niekoľko tipov na posilnenie imunity.

Zmiernite stres

Stres býva najmä u detí často dôvodom, pre ktorý sú náchylnejšie k chorobám. Preto je časté, že dieťa ochorie krátko po nástupe do škôlky či školy. „Psychika a stres urobia svoje. Dieťa prichádza z domáceho prostredia do kolektívu neznámych detí, detí s rôznymi návykmi, z rôzneho sociálneho prostredia, rôzneho zdravotného stavu... Zo dňa na deň sa musí vyrovnať s novým životom, byť samostatnejšie, vedieť sa samo obliecť, najesť či uložiť na spánok. To všetko na imunitu vplýva,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Bibiana Harinková.

Riešením je byť dieťaťu nablízku. Do škôlky ho privykať postupne, len na pár hodín (podľa citlivosti dieťaťa) a s tým, že tam s ním prvé dni počkáte. Ak chodí do školy, veľa mu načúvať, tráviť s ním mimoškolský čas, ak si to žiada, umožnite mu aj spať s vami v posteli, ak chce.

Naučte dieťa fúkať nos

Vedieť dostať von sople je dôležité, aby sa hlieny nedostali do hrdla a potom nižšie. Ak začnú zatekať, prichádza kašeľ, ochorenie dýchacieho systému. S nacvičovaním fúkania treba začať už v dvoch-troch rokoch. Vtedy síce veľa rodičov dieťaťu nos ešte odsáva (postačuje ručná odsávačka), je dobré však, ak už popri tom aj skúša fúkať do vreckovky. Dobrou motiváciou môžu byť v tomto prípade detské servítky alebo ekologické, oprateľné vreckovky s pekným obrázkom.

Neizolujte sa

Imunita vzniká, ak sa organizmus dostane do kontaktu s podnetom. Takže nemá zmysel sedieť doma, aby sme nič nechytili. „V prvom rade sa treba držať zdravého rozumu, čo znamená dieťa vhodne obliekať, vystavovať prirodzeným záťažiam prostredia, nevyhýbať sa návštevám a kontaktu s inými deťmi, pokiaľ sú zdravé,“ vysvetľuje odborník na imunitu Ing. Adrián Doboly. Spoločenské kontakty tiež prispievajú k psychickej pohode dieťaťa, ktorá má tiež vplyv na zdravotný stav.

Čo najdlhšie v tričku

Tak, ako na jar všetci varujú pred klamlivým prvým jarným slniečkom, a radia sa stále teplo obliekať, na jeseň je to naopak. Udržujte si teplo z leta čo najdlhšie, nepreháňajte to s teplým oblečením pri prvom chladnejšom vetre. Naopak, otužujte a rukávy či nohavice predlžujte postupne.

Kúpte sa, ak sa dá

Vzduch je síce chladnejší, voda ešte teplá. Jednoducho pokračovať v kúpaní aj po lete, to je aj spôsob, ako začínajú s tréningom otužilci, ľadové medvede. Prečo ich nenapodobniť? Samozrejme, nebudete sa kúpať a blázniť vo vode ako v lete, no trocha si zaplávať a potom sa teplo obliecť je skvelým prostriedkom na posilnenie imunity. Nemáte zaručené, že sa vám všetky prechladnutia v zime vyhnú, budú však mať oveľa rýchlejší a ľahší priebeh.

Uberte teplotu aj v sprche

Nemusíte hneď vliezť či strkať deti pod ľadovú vodu (aj keď, prečo nie?), niekedy je na dôkladnejšie umytie žiaduca teplá. Ku koncu sprchovania však určite pustite prúd studenej vody. Stupne a doba je už na vás, samozrejme, s postupom času by malo stupňov ubúdať a sekúnd (či minút) pribúdať.

Nebojte sa počasia

Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie. Aj keď teda prší, žiaden problém. Vytiahnite pršiplášte, gumáky a choďte s deťmi von. Príjemne zmoknúť stojí za to, o to lepšie potom chutí večera či teplý čaj. Navyše, organizmus si musí postupne zvykať aj na takéto podmienky.

Nie je jedno, čo máme na tanieri

Strava je pre zdravie nesmierne dôležitá. Ak dieťa navštevuje športový krúžok a v prestávkach, alebo po ňom pije kolu, zajedajúc ju čipsami, prínos pohybu sa znižuje. Základom by malo byť ovocie, zelenina, obilniny a vláknina. Jablko, banán či hrozno je po tréningu podstatne vhodnejšie. A z nápojov čistá voda. Ak už dieťa ochorie, tak čaj, určite však nie nezdravé sladené nápoje, dokonca ani priemyselne vyrábané džúsy.

Dbajte na pohyb

Hýbte sa spolu s deťmi. Prechádzky bicyklovanie, beh, ale aj športové krúžky sú výborným prostriedkom, pomáhajúcim neochorieť. Pre dieťa je podľa Adriána Dobolyho dôležitý dostatočný pohyb, i keď upozorňuje na prehnané pohybové aktivity, pretože tie imunitu dočasne znižujú. „Tieto prirodzené spôsoby sú vždy lepšie ako dodatočná podpora rôznymi prípravkami. Na rozdiel od nich totiž pomáhajú vybudovať zdravý a funkčný organizmus a imunitný systém na dlhé roky dopredu,“ uzatvára Ing. Adrián Doboly.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >