Materské je čoraz vyššie, prekročilo 630 eur

pt, 7. októbra 2018 o 16:01

Ženy na materskej dovolenke dostávajú od štátu čoraz viac peňazí. Výrazne vzrástlo najmä materské, ktoré dostávajú matky zo Sociálnej poisťovne počas prvých 34 týždňov. Hore šiel aj rodičovský príspevok, ten však v tomto roku viac menej symbolicky.

Materské sa zvyšuje, čo rodičov teší.

Foto: shutterstock.com

Rodičovský príspevok sa každoročne upravuje podľa určeného vzorca, materské sa odvíja najmä od zárobkov.

Kým v roku 2015 bola priemerná výška materského 430 eur, v roku 2016 vzrástla na 478 eur a vlani až na 567 eur. V auguste tohto roka vyplácala Sociálna poisťovňa materské v priemernej výške už 639 eur.

Nárast priemernej výšky materského poisťovňa odôvodňuje tým, že sa zvyšujú platy a teda aj vymeriavacie základy, z ktorých sa táto dávka počíta. Vymeriavacím základom je najčastejšie hrubá mzda.

Ďalším významným faktorom zvýšenia materského je úprava zákonov. Ako uvádza TASR, v roku 2016 sa výška materského upravila zo 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 %. Od 1. mája 2017 sa ďalej zvýšila na 75 % denného vymeriavacieho základu.

Zároveň sa predĺžila doba, kedy môžu ženy materskú dostávať. Matky, žijúce v partnerskom zväzku ju dostávajú 34 týždňov, osamelé ženy 37 a ženy, ktoré majú aspoň dvojčatá, ju môžu poberať 43 týždňov.

Najvyššie materské, ktoré môže žena dostať, je 1394,30 eura. V budúcom roku to bude 1458,50 eura.

„Materské je fajn, dá sa z neho celkom vyžiť. Ani som veľmi necítila pokles príjmov, keď som nastúpila na materskú a začala pracovať,“ spomína mamička Katarína. Predtým pracovala v energetike, takže jej materská siahala takmer k maximálnym výškam. „O to väčší bol potom skok, keď som prešla na rodičovský príspevok. Nebyť manžela, tak by som sa musela vrátiť do práce. Z tých dvoch stovák ani smiešnych prídavkov na dieťa by sme určite nevyžili...,“ hovorí.

Rodičovský príspevok je dnes 214,70 eur mesačne. K tomu má rodič nárok na prídavok na dieťa vo výške 23,68 eur. Pracujúci rodič si ešte môže uplatniť aj daňový bonus.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >