Z okna padajú deti na Slovensku stále viac. Viete, ako ich zabezpečiť?

pt, gb, 18. júna 2019 o 16:33

Sekunda, v ktorej sa všetko zmení. Prípadov nešťastného vypadnutia detí z okna pribúda, len za posledný týždeň polícia riešila dva prípady. Rodičov vyzýva na opatrnosť, a hoci sa nedá vždy všetko ustrážiť, možno aspoň minimalizovať riziká.

Čo je za oknom? Je dobré, ak dieťa pozná nebezpečenstvo vopred.

Foto: shutterstock.com

V nedeľu vypadlo z okna na treťom poschodí na asfaltový chodník šesťročné dievčatko, podobne ako v piatok v Tlmačoch. Tam pád trojročného dievčatka stlmila šnúra na bielizeň. Polícia však v oboch prípadoch začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví. Rodičia sú zo zákona povinní dohliadať na dieťa a dbať o jeho bezpečnosť. Ako možno zmierniť riziko?

Vysvetliť vopred

Na nebezpečenstvo je dobré deti upozorniť vopred, kým nič nehrozí. Prísť k oknu, ukázať mu, aká tam je výška, vysvetliť, čo všetko sa môže pri takom páde stať. Je lepšie, ak si bude dávať dieťa pozor vedome, než keď budete len dohliadať na dieťa, ktoré netuší, že okno je nebezpečné a tým, že mu zakazujú k nemu prísť, akurát posilňujú jeho zvedavosť.

Nenechávať dieťa samé

Upozornenie je síce dobré, niekedy sa však na nebezpečenstvo zabudne. Istota je nenechávať dieťa pri otvorenom okne alebo na balkóne samé. A už vôbec nie, ak ideme von, napríklad vyniesť smeti, aby sa za nami vykláňalo. Ak sa chce dieťa pozerať z okna alebo balkóna, najlepšie je, keď sme tam s ním. A hoci ho nemusíme práve držať za golier ani za ručičku, vieme sledovať, kedy čo robí.

Pozor na sieťky

Ani sieťka proti komárom nie je bezpečná zábrana, o čom svedčí práve nedeľný prípad z Prešova. Dievčatko vytlačilo práve okennú sieťku proti hmyzu a vypadlo. Podobne neistou zábranou sú aj okenice a na balkóne zábradlia. Dosky síce držia, nikdy však človek nevie, ktorá povolí, prípadne či ju dieťa neprelezie alebo nevylezie hore a príliš hlboko sa nepredkloní.

Vetranie perín

Kto nemá balkón, okno je jediné miesto, cez ktoré môže prevetrať napríklad paplóny či vankúše. Mäkká kopa je veľkým lákadlom na hranie, je však aj veľmi nebezpečná, pretože dieťa pri skákaní a lezení na ňu stráca orientáciu. Prípadne stačí len krôčik a letí spolu s vankúšom.

Proti otvoreniu okna

Existujú okenné zábrany, ktoré umožňujú okno iba pootvoriť, dieťa ho samé celkom otvoriť nemôže. Takúto zábranu môžete namontovať aj na balkónové dvere. Ďalšou možnosťou sú bezpečnostné kľučky, ktoré sa dajú zamknúť. Prípadne zvážte aj prirobenie mreží na okno, čo však samozrejme nevyzerá veľmi esteticky.

Aj balkón je rizikový

Dieťa môže vypadnúť aj z balkóna. Ak máte obavy z možného nešťastia, môžete k balkónu primontovať mreže, prípadne ho celý uzavrieť sklom. V prípade, že máte veľké medzery v zábradlí a hrozí, že dieťa by sa nimi mohlo pretiahnuť (áno, aj to sa žiaľ stáva), pripevnite na zábradlie jemnejšie pletivo.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >