Vypadnite z domu bez výčitiek. Päť dôvodov, prečo je dobré občas nechať deti otcovi

Patricia Poprocká, 8. júla 2023 o 06:08

„Išla som z domu na trojdňový seminár s výčitkami svedomia, že nechávam manžela s deťmi samého. Aj keď ma uisťovali, že to zvládnu, nebolo mi všetko jedno,“ hovorí Petra, matka troch školopovinných detí. Jej obavy sa napokon ukázali zbytočné a ako vraví, keby vedela, urobí si voľno z domácnosti aj na dlhšie.

Otec to zvládne, nie je predsa žiadne B-éčko.

Foto: shutterstock.com

„Privítali ma nadšení, že ma vidia, doma vcelku poriadok, dokonca aj navarené a jeden cez druhého hlásili, čo všetko za tie dni robili. Naozaj milé. Ako to zvládli? „Delili sme si úlohy, každý mal na každý deň tie svoje a večer sme mali odmenu – pozeranie filmu,“ prezradil mi manžel svoje know-how,“ vysvetľuje Petra.

Nechať deti s otcom, odkázaných samých na seba sa z času na čas naozaj vyplatí, pozitív je hneď niekoľko.

Naučia sa samostatnosti

Alebo presnejšie povedané – objavia ju v sebe. Koľko prekážok riešia deti vo vašej prítomnosti jednoduchým: „Mamíííí...“ Keď však mama nablízku nie je, a oni to vedia, neostáva iné než hľadať vlastnú cestu, ako si poradiť. Nevystačia ani s náhradným: „Tatííí“, ak je ten v práci alebo nemá práve čas, lebo robí iné veci namiesto matky.

Zvládnu netušené

Áno, riad sa sám neumyje, ani stôl nepoutiera, o omrvinkách na podlahe nehovoriac. A ani mama to neurobí ako zvyčajne. Ostáva to teda na deťoch. Na prvý raz to nebude určite dokonalé, na druhý možno ešte tiež nie, každý pokus sa však ráta. Keď budú doma bez vás dlhšie, zistia, že dokážu naložiť aj práčku, rozvešať bielizeň, dokonca ju aj potom odložiť do skríň. Bez obáv, na všetko príde.

Naučia sa súdržnosti

„Ak nie si doma, musíme si aj pomáhať, inak by sme to nedali,“ oznámili Petre dôležito jej deti. Deti sa zmenia, keď zostanú odkázané samé na seba. Začnú byť zodpovednejšie, bude pre nich prirodzené pomôcť si navzájom, pri snahe o dosiahnutie cieľa (hoci ním je večerný film po celodennom upratovaní) objavia to známe porekadlo o najslabšom článku reťaze.

Budete im vzácnejšia

Najlepšie ocenia, čo všetko „neviditeľné“ máte cez deň na krku vtedy, ak to budú musieť urobiť samé. To, čo máme nadostač každý deň si tak neceníme tak, ako keď o to prídeme alebo si to musíme vybojovať, platí aj o matkinej prítomnosti.

Oddýchnete si

Pár dní bez rodiny je bonus pre vás. Aj keď je pre vás rodina na prvom mieste, chvíľka osamote a dobitie bateriek je niekedy na nezaplatenie. Nemusia to byť práve tri dni, pokojne i menej či viac, ako vám vyhovuje. Čo je ale dôležité, skúste deťom i partnerovi po návrate aspoň niektoré z novonadobudnutých zvykov zachovať. Nemusíte predsa hneď na seba prebrať všetky doterajšie povinnosti, ak si ich pekne dokázali rozdeliť zvyšní členovia rodiny, nie?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >