Výborný nápad! Prešovská univerzita zriadila Detské centrum pre deti študentov a zamestnancov

SITA, gb, 15. januára 2019 o 10:07

Prešovská univerzita sa rozhodla, že pomôže študentom a zamestnancom, aby lepšie zladili svoje štúdijné či pracovné povinnosti s rodinou. Zriadila Detské centrum Unipáčik.

Detské centrum Unipáčik sídli v priestoroch Prešovskej univerzity.

Foto: Prešovská univerzita

Centrum s kapacitou dvadsať detí je v priestoroch Študentského domova a jedálne vo vysokoškolskom areáli. Unipáčik je určený pre deti do desať rokov.

Centrum umiestnili do bývalého Unipocentra, ktoré sa presunulo do nových univerzitných priestorov. „Tento priestor sa nám uvoľnil a pôvodne sme rozmýšľali o materskej škole, čo by možno bola ešte krajšia myšlienka. Ale je tam toľko rôznych administratívnych a ďalších problémov, nehovoriac o finančnej náročnosti, že nakoniec sme sa rozhodli ponúknuť takúto možnosť pre naše zamestnankyne a študentky, ale aj zamestnancov a študentov. Chceli by sme tak prispieť k vyššiemu pracovnému a študijnému komfortu,“ povedal rektor školy Peter Kónya.

Centrum má aj malú kuchynku.

Foto: Prešovská univerzita

Centru dominuje herňa vybavená okrem iného hrami, počítačom a televízorom, ale aj bazénom s guličkami. Nechýba malá jedáleň a odpočiváreň. „V herni sú prvky na rozvoj dieťaťa po všetkých stránkach. Majú tu didaktické pomôcky a hračky prispôsobené veku od dvoch mesiacov až po desať rokov,“ uviedla mentorka detského centra Monika Miňová z Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity. Prevádzku detského centra zabezpečuje koordinátorka, ktorá je jedinou stálou zamestnankyňou centra. Pri starostlivosti o deti bude spolupracovať s dobrovoľníkmi z radov študentov.

Veselé skrinky na osobné veci nechýbajú.

Foto: Prešovská univerzita

Unipáčik bude sprístupnený počas zimného a letného semestra, ale i počas skúškového obdobia vždy v pondelok až piatok od 8. do 16. hodiny. Detský kútik je určený pre deti do desať rokov, pričom dieťa do jedného roka v ňom môže byť iba s rodičom alebo inou zodpovednou osobou maximálne 30 minút, deti do dvoch rokov v prítomnosti zodpovednej osoby maximálne tri hodiny. Deti vo veku od dvoch do šiestich rokov už môžu byť bez prítomnosti zodpovednej osoby maximálne tri a deti od šesť do desať rokov až štyri hodiny.

„Mám dvoch chlapcov vo veku, keď tu mladší môže byť tri a starší štyri hodiny. Keď nemôže babička, na tie tri-štyri hodinky nám to určite pomôže,“ uviedla Beáta Baranová, ktorá učí na katedre ekológie. „Predtým sme museli vždy niekoho zháňať, aby sa postaral o malú, keď som bol v práci a priateľka v škole na skúške alebo prednáške. Aj keď je to len na pár hodín, vždy je to určitá pomoc. Má tu interaktívne hry, bazén s loptami. Vie sa tu zahrať aj malé dieťa a aj dieťa, ktoré má šesť rokov. Proste tento nápad je super,“ povedal otec poldruharočnej Tamarky Peter Hudák, ktorého priateľka na univerzite študuje.

Prihlásiť dieťa do centra je potrebné deň vopred prostredníctvom aplikácie na www.unipo.sk. „Koordinátor detského centra však môže prijať dieťa bez prihlásenia, ak mu to dovolí kapacita detského centra,“ dodal Peter Kónya s tým, že poplatok na pokrytie spotrebovanej energie a platu zamestnankyne je 1,50 eura za hodinu.

Deti sa v centre majú s čím pohrať.

Foto: Prešovská univerzita

Prostredie centra je príjemné.

Foto: Prešovská univerzita

Detské centrum Prešovskej univerzity.

Foto: Prešovská univerzita







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >