Viete, prečo je dobré dať uvarené zemiaky do chladničky a jesť až potom?

ahojmama.sk, včera 06:30

Vraj niet nad čerstvo uvarenú stravu, v prípade zemiakov to však neplatí. Odborník na výživu vysvetľuje, prečo je zdraviu prospešnejšie zemiaky schladiť. Či ich budete jesť studené alebo ohriate, je potom už na vás.

Zemiaky sú zdraviu prospešnejšie chladené.

Foto: shutterstock.com

Dôvod, prečo by sa biele zemiaky nemali jesť čerstvo uvarené, je ten, že zemiaky patria k potravinám s vysokým glykemickým indexom. To znamená, že ich konzumácia môže predstavovať malé zvýšenie rizika vzniku cukrovky.

Aby sme si ich však mohli vychutnávať aj naďalej a využívať ďalšie benefity, ktoré nám prinášajú, práve preto je dobré vložiť ich do chladničky. „Kým sa zemiaky ochladzujú, niektoré z ich škrobov sa kryštalizujú do formy, ktorá sa už nedá rozložiť enzýmami, ktoré v našich črevách pohlcujú škrob,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela na sociálnej sieti. Ako spresnil, testovanie ukázalo významný pokles glykemického indexu studených zemiakov oproti horúcim.

Práve preto odporúča zemiaky nechať vychladnúť a konzumovať ich až potom – či už chladné alebo ohriate.

Ďalšou možnosťou je jesť ich spoločne s uvarenou brokolicou. Aj tu testy ukázali, že táto kombinácia znižuje dopyt po inzulíne.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >