Zemiaky sú zdraviu prospešnejšie chladené.
Foto: shutterstock.comDôvod, prečo by sa biele zemiaky nemali jesť čerstvo uvarené, je ten, že zemiaky patria k potravinám s vysokým glykemickým indexom. To znamená, že ich konzumácia môže predstavovať malé zvýšenie rizika vzniku cukrovky.
Aby sme si ich však mohli vychutnávať aj naďalej a využívať ďalšie benefity, ktoré nám prinášajú, práve preto je dobré vložiť ich do chladničky. „Kým sa zemiaky ochladzujú, niektoré z ich škrobov sa kryštalizujú do formy, ktorá sa už nedá rozložiť enzýmami, ktoré v našich črevách pohlcujú škrob,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela na sociálnej sieti. Ako spresnil, testovanie ukázalo významný pokles glykemického indexu studených zemiakov oproti horúcim.
Práve preto odporúča zemiaky nechať vychladnúť a konzumovať ich až potom – či už chladné alebo ohriate.
Ďalšou možnosťou je jesť ich spoločne s uvarenou brokolicou. Aj tu testy ukázali, že táto kombinácia znižuje dopyt po inzulíne.