Zemiakové lupienky sú obľúbenou maškrtou, priznajme si, nepatria však k tým najvhodnejším potravinám. Najmä tie z obchodu obsahujú neraz množstvo umelých prísad a tukov. Ak obľubujete lupienky, skúste si urobiť ich kvalitnejšiu verziu doma.
Nech sa páči, ponúknite sa.
Foto: Varecha.sk/Frezia68
Ponúkame šesť receptov na domáce zemiakové lupienky, ktoré patria k najklikanejším na portáli Varecha.sk. Štandardné klasické smažené na oleji, potom o niečo zdravšiu verziu, no a napokon aj také, ktoré sú pripravené úplne bez tuku.
Všetkých šesť nájdete na tomto linku Varechy. Vybrali sme z nich klasický recept čipsov na oleji a zdravšiu verziu.
Chrumkavé čipsy
Zemiaky olúpeme, na strúhadle nakrájame na tenké plátky a prepláchneme studenou vodou. Tam ich necháme postáť, aby sa z nich vyplavil škrob. Potom vyberieme časť, ktorú budeme smažiť, na utierku, aby sa lupienky zbavili vody. Upečieme na rozpálene bravčovej masti a potom vyberieme na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočnej masti. Posolíme a môžeme jesť.
Čipsy v zdravšej verzii
Zemiaky olúpeme, nakrájame nožom na plátky. Trikrát premyjeme v studenej vode, necháme odkvapkať a poutierame v utierke. Potom ich v miske osolíme, premiešame. Pridáme rascu a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 210 stupňov, do „ružova“. Môžete ich ešte otočiť na druhú stranu a dať zapiecť aj tú. Po vybratí ich možno hneď konzumovať, prípadne pokvapkať olejom či bylinkovým maslom. Podľa chuti.