Viete, ako sa správať na prechádzke v prírode? V žiadnom prípade nechytajte mláďatá do rúk a strážte si psa

TASR, pt, 8. marca 2021 o 04:49

Sú roztomilé a na jar ich je všade plno. Najmä teraz, keď sú lesné chodníčky preplnené, je vcelku ľahké stretnúť osamelé mláďa vtáka či cicavca, ktoré nestihlo pred nami ujsť za mamou. Viete, ako sa k nim správať?

Toto sa nevidí veru každý deň. Orlie mláďa.

Foto: PRAVDA, Renáta Jaloviarová

Najjednoduchšie je si ich vôbec nevšímať a čo najskôr sa vzdialiť, aj keď pohľad na maličké zvieratko určite teší naše oči aj dušu. Keď však prejdeme okolo mláďatka bez povšimnutia, minimalizujeme jeho stres. A čo by sme v žiadnom prípade nemali robiť, je ho chytať do rúk, upozorňujú odborníci. Aj keď mláďatku neublížime, môže to znamenať jeho smrť.

Mláďatá po kontakte s človekom totiž strácajú svoj prirodzený pach a matka ich následne už nemusí prijať.

Ako upozorňuje ministerstvo pôdohospodárstva, o mláďatá sa netreba báť. Na pobyt v chlade, aj v mraze, sú malé diviaky, zajace či kačiatka prispôsobené, navyše, matka je nablízku. „Samice zajaca poľného, ako aj srny nechávajú svoje mladé odložené a niekoľkokrát za deň sa k nim vracajú. Sú roztomilé, ale nie opustené,“ vysvetľuje Daniel Hrežík z ministerstva. Dodáva, že mama mláďat je nablízku, no práve prítomnosť človeka jej bráni vrátiť sa späť.

Srny svoje mláďatá nechávajú samé niekoľkokrát za deň, vždy sa však k nim vracajú.

Foto: Karol Kaliský

Už aj tejto jari sa objavili prípady, kedy ľudia našli maličkých zajačkov, a v obavách, že zahynú, ich priniesli do záchrannej stanice. Ochranári teda zdôrazňujú, aby ich ľudia nechali tak.

Navyše, kontkat s mláďaťom môže byť niekedy nebezpečný aj pre samotných ľudí, najmä ak by prišli do stretu s diviačiciou, brániacou si svoje mláďatá. „Ich matka (bachyňa) sa vzďaľuje len zriedka a pravdepodobne je niekde veľmi blízko. V záujme ochrániť svoje potomstvo nebude váhať zaútočiť a môže človeku spôsobiť vážne zranenia,“ varuje.

Na čo tiež treba dávať pozor, je pes, ak nejakého venčíme. Nemali by sme ho nechávať behať voľne bez vôdzky či dohľadu, pretože pes má lovecký pud a mláďa nedokáže uniknúť ani sa brániť.

Zákaz platí aj na domáce mláďatá

Zákaz chytať do rúk sa vzťahuje aj na mláďatá domácich miláčikov. Ak chytíte do ruky čerstvo narodené mačiatko či šteniatko, matka ho odvrhne a ono zomiera. Zvierací rodičia sa o svoje mladé vedia postarať aj bez nás, príroda má svoje zákonitosti, treba ich rešpektovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >