VIDEO Doma ako po výbuchu, hlavne, že deti majú radosť

Patricia Poprocká, 13. mája 2022 o 04:17

Prvotná reakcia býva v takýchto prípadoch šok, ktorý sa prejaví stratou reči alebo naopak, silným krikom. Človek musí narátať do desať, niekedy možno aj do sto, aby si uvedomil, že rozsypaná múka, vyhádzaná chladnička, pootvárané zaváraniny a dieťa špinavé po uši vlastne nie sú až takou katastrofou. Alebo rátať netreba, postačí pozrieť na nevinný a spokojný výraz detských očí, ako na tomto videu?

Aj takto chutí.

Foto: shutterstock

Spravidla platí, že čím lepšie sa maličké deti bavia, tým to pre dospelých znamená väčšie komplikácie. Detský svet je totiž dokonalé „tu a teraz“, nemyslia na následky, nehľadia na to, či je všetko zababrané, pootvárané, že sa voda vylieva alebo že sladký cukor na podlahe je lákadlom mravcov. Sledujú svoj cieľ – spoznávať svet, ochutnávať, zisťovať, na čo ktorá vec vlastne slúži. A tá spokojnosť na konci, na nezaplatenie! Pozrite sami.



Ak dospelý v takejto situácii nezareaguje správne, ale dieťa okríkne, prípadne začne rýchlo a nahnevane upratovať, dieťa sa zväčša zľakne či rozplače. Nerozumie, že robí niečo zlé a vo svojom ponímaní ani nerobí. A ak je dospelý schopný zmeniť svoj pohľad na situáciu, zistí vlastne tiež, že o nič vážne nejde.

V takých situáciách sa odporúča jednať citlivo. Trpezlivo k dieťaťu pristúpiť, opýtať sa ho, čo robí a ak je to nevyhnutné, veľmi jemne presmerovať jeho pozornosť inde, prípadne začať spoločne s upratovaním. Alebo ho nechať pokračovať v hre, no na mieste, kde vám neporiadok až tak nevadí. Alebo pokojne v kuchyni – ak ide len o vyhádzanú skrinku s plastovými miskami. Kto povedal, že musia byť stále vnútri a že skrinka nemôže byť na chvíľu parádnou detskou skrýšou?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >