VIDEO Ako zapojiť otca do starostlivosti o bábätko? Pošlite ich spolu do sprchy

Patricia Poprocká, 7. júna 2023 o 04:43

Kúpať bábätko každý deň netreba a ak sa vám do toho nechce, tak nemusíte vôbec. Večerná očista môže totiž byť aj súčasťou upevňovania vzťahu dieťaťa a jeho otca. A to úplne jednoducho, bez akýchkoľvek špeciálnych pomôcok i zručností. Možno vás inšpiruje toto milé video.

Po sprche opäť pri mame, spokojne.

Foto: archív

Žiadna vanička, gumené kačičky či iné hračky, postačí obyčajná sprcha a pevná otcova náruč. Sprchovanie je pre bábätká príjemné, aj keď je to pre ne niečo nové, cítia sa bezpečne na rukách rodiča a majú nový zážitok. Okrem toho sú v kontakte koža na kožu, ktorý okrem iného pomáha regulovať aj teplotu. Napokon, ich spokojný výraz hovorí za všetko.


Potešenie z toho majú aj rodičia – vynechanie kúpania im zjednoduší starostlivosť o dieťa, a ak sa tejto činnosti zhostí otec, môže to byť posilnenie jeho rodičovskej úlohy. Niektoré príručky pre rodičov napríklad nesprávne odporúčajú, aby si žena odstriekavala materské mlieko a nechala partnera ním nakŕmiť dieťa, v rámci upevnenia vzťahu medzi otcom a bábätkom. Takýto postup však komplikuje a skracuje dojčenie, navyše dieťa uberá o ďalšie prínosy dojčenia, resp. satia z prsníka ako sú správny rozvoj svalov, psychické upokojenie a podobne.

Úloha otca v prvých mesiacoch dieťaťa na svete je predovšetkým byť oporou partnerke a dieťaťu tak, ako to potrebujú. Takže ak sa otec chce viac zapojiť do starostlivosti o bábätko, takéto spoločné sprchovanie môže byť jednou z foriem pomoci.


ANKETA:

Sprchovali ste sa/sprchujete sa s bábätkom?

11,1%



11,1%



33,3%



44,4%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >