Vianočné darčeky a deti: Nemusia dostať všetko a hneď, doprajte im radosť z čakania a nebojte sa aj nedať

Patricia Poprocká, 20. decembra 2023 o 07:19

Vianoce síce nemajú byť len o darčekoch, pre deti sú však práve tie najväčším lákadlom. A ich radosť je zas pre mnohých dospelých tým najkrajším momentom sviatkov. Darčeky zároveň môžu poslúžiť k tomu, aby sa deti naučili trpezlivosti a skromnosti. Bez sklamania a sĺz, pochopiteľne. Ak sa nám podarí správne dávať.

Balíček pre mňa, čo v ňom mám?

Foto: Shutterstock.com

Pri obdarovávaní detí majme na pamäti niekoľko užitočných zásad. Nebojte sa, nepokazíme nimi deťom zážitok z Vianoc, naopak, môžeme im tak uľahčiť ich prežívanie a viac si uvedomiť radostné chvíle.

Nedávajte veľa

Menej je viac, platí vo všetkom, nielen pod vianočným stromčekom. S počtom darčekov to netreba preháňať, aj keď, samozrejme, je krásny pohľad na dieťa, ktoré si šťastné a netrpezlivé rozbaľuje balíček, určený jemu. Priveľa darčekov však potom rozptyľuje pozornosť, dieťa si neraz už ani nepamätá, čo všetko dostalo a nedokáže sa z veľa vecí tak tešiť ako pri menšom počte. „Množstvo darčekov zvyšuje túžbu mať stále viac, bez poznania ich hodnoty. Často ide iba o krátkodobé a prchavé pocity – znovu mať,“ pripomína klinická psychologička Lýdia Adamcová. Nie nadarmo spomínajú naši prarodičia na to, ako dostali pod stromček pomaranč či mandarínku a tú si opatrovali ako veľkú vzácnosť, až kým sa nezačala kaziť.

Nebojte sa nechať deti čakať

A kedy už budú Vianoce? Kedy už rozbalíme darčeky? Čo keby sme začali s večerou už naobed? Tiež poznáte takéto otázky? Práve vianočný čas je ideálny na to, aby sa deti učili trpezlivosti. Radostné očakávanie príjemných chvíľ im to uľahčí. Takže s rozbaľovaním sa nenáhlite. Dodržte všetky štedrovečerné tradície, v pokoji si dajte po večeri dezert, prípadne si pozrite niektorú z vianočných rozprávok a potom môžu prísť na rad darčeky. Trpezlivosť ruže prináša, i radosť z Vianoc.

Nebojte sa nesplniť deťom všetko

Listy Ježiškovi sú neraz zoznamom detských prianí, nikde však nie je napísané, že musí byť naplnený do bodky vo forme darčekov. Deťom sa oplatí vysvetliť, že nie všetko je možné a že si treba určiť priority. Je to veľmi užitočné i do ďalších životných situácií – deti sa naučia tešiť z mála a prijať skutočnosť takú, aká je. No a možno ich to v niektorých prípadoch nasmeruje aj k tomu, aby sa aktívnejšie snažili samé o splnenie svojich túžob a nespoliehali sa len na Ježiška.

Dbajte na vďačnosť

Či už s deťmi hráte hru na Ježiška alebo už vedia, že si darčeky dávajú ľudia navzájom, je dôležité, aby zaň vedeli poďakovať. Možností je niekoľko. Buď formou obrázku, ktoré môžu deti nakresliť na druhý deň, formou listu, prípadne aj hneď pod stromčekom napríklad tak, že dieťaťu poviete, kto z prítomných „u Ježiška tento darček vybavoval či dohadoval“. Ide o to, aby sa deti vedeli nielen tešiť z vecí, ale si aj cenili to, že im niekto umožnil ich získať.

A čo so sklamaním?

Áno, aj to sa možno chvíľkovo dostaví, nevieme totiž ovládať ani vopred predpovedať pocity detí. Ale ako svojho času povedal slávny taliansky futbalista Roberto Baggio: „Najintenzívnejšie sa dá učiť zo sklamaní.“ Sklamanie nemusí trvať dlho – rozprávajte sa s deťmi, „dajte Vianociam jednoduchosť, hĺbku,“ odporúča aj Lýdia Adamcová. Deti sa dokážu vyrovnať so všetkým, ak im je to podané správnou formou a dostatočne vysvetlené. A dokonca sa z toho dokážu aj tešiť.


ANKETA:

Máte pod stromčekom veľa darčekov?

0,0%



36,4%



36,4%



0,0%



27,3%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >