Vianočná kapustnica. Mali by si ju dojčiace ženy odoprieť alebo aspoň obmedziť?

Patricia Poprocká, 23. decembra 2022 o 04:18

Dobre mienených rád je plno. Aby dieťatko nebolelo bruško, aby ho nenafukovalo, aby ho nezapieklo. Kyslá kapusta zvykne bývať medzi prvými na zozname nežiaducich potravín pre dojčiace ženy. Oprávnene? Naozaj by sa mali dojčiace ženy zriecť vianočnej kapustnice?

Kapustnica nepredstavuje pre dojčiace ženy ani ich deti žiadne riziko.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Kvasená (alebo často zaužívaná kyslá) kapusta je pre náš organizmus veľmi prospešná, dokonca ešte viac než obyčajná. A to pre všetky vekové kategórie, vrátane tehotných či dojčiacich žien.

„Vďaka fermentácii, ktorou prechádza, ponúka kvasená kapusta nutričné a zdravotné výhody ďaleko presahujúce tie, ktoré má čerstvá kapusta,“ pripomína aj známy gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela na svojom instagramovom profile. „Má málo kalórií, obsahuje ale veľa živín ako napríklad vitamín C, K1, B6 a má vysoký obsah vlákniny. Ako prebiotikum vie zároveň podporiť zdravé črevo a spustiť tvorbu mastných reťazcov s krátkym reťazcom, to sú zase najsilnejšie protizápalové látky,“ dodáva odborník.

Pri takýchto významných pozitívach nie je dôvod, aby sa jej zriekali ženy, ktoré dojčia svoje deti alebo tie, ktoré sú tehotné. Zákazy, čo sa týka výberu jedál, sú totiž dávno prekonané. „Ak chcete obmedzovať jedlá, ktoré budete jesť len preto, že v danom čase budete dojčiť, tak je to naozaj nepotrebné a neopodstatnené. Ak na dané jedlá máte chuť, nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ich nemohli jesť. Dojčiace matky môžu konzumovať všetko, na čo boli zvyknuté aj pred tehotenstvom a počas neho,” vysvetľuje laktačná poradkyňa Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie.

A to sa týka aj kapustnice, ktorá bola v minulosti bežným jedlom ľudí, vrátane matiek, ktoré dojčili. „Je zvláštne, že počas tehotenstva ženy neriešia, či si dajú kapustnicu alebo kapustu v inej podobe, hoci v tom čase, keď je matka tehotná, má bábätko priamo prepojený krvný obeh s jej krvným obehom. Materské mlieko sa tiež tvorí z krvi a nič iné než to, čo je v krvi, v ňom nemôže byť,” spresňuje.

Ak teda daná potravina nespôsobuje žene ťažkosti (intolerancia, alergia a podobne), nemusí sa jej zriekať len preto, že dojčí. Úplne bez obmedzení môže jesť aj ďalšie potraviny zo skupiny, ktoré sa zvyknú označovať ako problémové – napríklad hríby, orechy, citrusy či kravské mlieko. „Na vylúčenie niektorej potraviny z jedálnička treba mať dôvod, vylúčiť ich paušálne nemá zmysel. To, že občas budete počuť, že niekomu niečo bolo, keď zjedol to či ono, ešte neznamená, že to isté platí pre vás či vaše bábätko. Nie je potrebné zozbierať celý zoznam toho, čo niekto niekedy pozoroval a predpokladať, že to tak bude aj vo vašom prípade. Aj dospelí ľudia majú všelijaké možné diéty, ale to neznamená, že aj vám rovnaké potraviny spôsobujú problémy,” uzatvára Andrea Poloková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >