Vyskúšajte to inak! Toto je 10 najnetradičnejších vianočných darčekov

Patricia Poprocká, 13. decembra 2022 o 04:34

Vianoce nie sú len o darčekoch, ale predsa ich každoročne zháňame v snahe potešiť našich blízkych čo najviac. Na množstve ani hodnote nezáleží, niekedy sa najviac aj tak cení ten nápad. Ak premýšľate, čo originálne a netradičné by ste vašim deťom a blízkym darovali, sú tu pre vás naše tipy na 10 originálnych a netradičných darčekov.

Čo tak asi dostanem?

Foto: shutterstock.com

Možnosť pomáhať

Áno, aj takéto možnosti sú dnes v ponuke. Človek môže stať na deň napríklad opatrovníkom v ZOO, na nejakej farme či v útulku. V týchto prípadoch je najlepšie darovať poukaz bez konkrétneho dátumu.

Predplatné

Väčšina si pod tým predstaví predplatné na noviny či časopisy. Dnes, keď už médiá fungujú z veľkej časti na webe, sa ale za predplatným skrývajú iné veci. Napríklad pravidelné donášky na ochutnávku obľúbených netradičných špecialít, nápojov, vybaviť môžete aj pravidelnú donášku kníh či izbových kvetín.

Peniaze v praktickej forme

V dnešných časoch na nezaplatenie. Môže to byť napríklad poukážka na nákup pohonných hmôt, na nákup v obchode, tiež skipass vo vybranom lyžiarskom stredisku alebo čokoľvek podľa záľub a potrieb obdarovaného.

Vzdelanie

Znie to síce trošku čudne, napokon, komu by sa chcelo na Vianoce učiť, ale dobre vybratý kurz alebo workshop môžu naozaj potešiť. Napríklad kurzy líčenia, fotenia, dekorácií, varenia, práce s modernými technológiami, hodiny lyžovania a podobne. Poznáte svoje deti i blízkych, určite nájdete niečo, čomu by sa radi priučili.

Zážitok

Raz zažiť je lepšie než 100 ráz počuť. Darujte dieťaťu alebo rodine aktivitu, o ktorej dlho snívate. Zoskok padákom, vyhliadkový let, poukaz do reštaurácie alebo na víkendový wellness pobyt, letenku na vysnívané miesto či lístok na koncert obľúbenej kapely.

Z vlastnej výroby

Pravé domáce sa cení najviac, aj keď to nevyzerá vždy tak pekne ako z obchodu. Domáce sušienky, zaváraniny, paštéty, sirupy, pre dospelých i likéry, ktoré ste v lete vyrábali, sú teraz milým darčekom. Darujete nielen niečo pod zub, ale aj vklad vlastnej energie, čo je na tom najcennejšie.

Pochúťka z obchodu

Aj taká poteší, najmä ak človek niečo obľubuje, no nedopraje si to často, najčastejšie pre vysokú cenu. Vianoce sú však aj o plnení želaní, takže dobrým darčekom môže byť aj drahá čokoláda, sušená šunka, prípadne fľaša luxusného vína, ktorú si človek bežne nekúpi, ale túži ochutnať.

Živý darček

Tu veľmi opatrne, iba ak naozaj viete, že takýto dar chce celá rodina. Najmenšie riziko je pri kvetine či stromčeku – tie možno najľahšie posunúť ďalej, ak by ste sa náhodou netrafili, so zvieratkami je to už horšie. Skončiť v útulku je pre zvieratá traumou, ešte horšie je, ak ich len tak niekto vyhodí na ulicu. Nič ale nepokazíte, ak niekomu kúpite napríklad do akvária novú rybku alebo rastlinku.

Šťastie

Želáme si ho všetci navzájom, no akú má vlastne podobu? Šťastie pod stromčekom môže byť darované formou talizmanu, pamätnej mince, prípadne stieracieho lósu ale môžu to byť tiež krásne slová alebo verše napísané konkrétnemu človeku.

Nič

Darček pre tých, ktorí chcú „nič“. Vyrobiť ho možno na tisíc spôsobov – ekologicky, lacno i draho, ako chcete, jeho podobu určite trafíte podľa toho, ako dobre toho človeka poznáte, môžete pridať aj originálne venovanie a, samozrejme – krásny nápaditý obal – krabičku, fľaštičku, balíček.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >