Je normálne, ak trojročné dieťa ešte nerozpráva?

Patricia Poprocká, 26. februára 2020 o 05:00

Markove tretie narodeniny očakávala celá rodina s napätím: začne konečne rozprávať? Chlapec vnímal všetko okolo seba, rozumel, čo kto vraví, komunikoval však len posunkami a typickým „uhhhhh“. Jeho mama čoraz častejšie počúvala, že by mala vyhľadať odbornú pomoc, pretože nie je normálne, že chlapec tak dlho nerozpráva.

Pre rozvoj reči u detí je dôležitá pohoda, čas a najmä láskavá komunikácia.

Foto: shutterstock.com

Vývoj rečí u deti je individuálna záležitosť. Niektoré už v dvoch rokoch kladú zvedavé otázky, iným stačí svet mlčky pozorovať ešte aj ako trojročným. Markov prípad patrí do tých krajnejších, aspoň podľa všeobecne zaužívaných pediatrických tabuliek o nervovom vývoji.

500 slov v troch rokoch

Podľa tabuliek už sedemmesačné dieťa rozumie niektorým slovám a dokáže zopakovať slabiky ako „pa-pa, me-me“ a podobne. V desiatich mesiacoch by malo dokázať napodobniť zvieratká, označiť rodičov „mama, tata“ a keď dovŕši rok, vie vysloviť dve slová, ktoré spoločne dávajú význam.

Keď má rok a pol, malo by poznať 20 až 70 slov a mať svoj detský žargón, mnoho rodín určite má dodnes pamätné slová svojho dieťaťa v tomto veku, napríklad „pončonky“ (ponožky), „pankuče“ (pančuchy) a podobne. V priebehu ďalších troch mesiacov by malo dieťa už tvoriť krátke vety (dve-tri slová) a pri dovŕšení dvoch rokov by už malo začať dávať slovám gramatické tvary.

V troch rokoch tabuľky od dieťaťa očakávajú, že vie krátku riekanku, opakuje a dopĺňa slová. Jeho slovná zásoba by mala byť od 300 do 500 slov.

Mlčanie ako prejav choroby?

A čo ak dieťa v troch rokoch mlčí? Pravdepodobne ide o oneskorený vývoj reči a odborné príručky radia rodičom vyhľadať odbornú pomoc – logopéda, foniatra, psychológa.

Mlčanie môže byť naozaj prejavom poruchy sluchu, zraku, intelektu, rečových orgánov, dokonca autizmu či nerovnomerného vývoja osobnosti.

Je však možné, že sa žiadna z týchto diagnóz nepotvrdí, ako v Markovom prípade, ktorý sa napokon rozrozprával postupne sám. Dnes je z neho šiestak, ktorý normálne komunikuje, číta knihy, má kamarátov a obľubuje montovať v otcovej dielni. „On rozumel všetkému, čo mu hovoríme a postupne začal rozprávať, šlo to nejako samé, len neskôr“ spomína jeho mama.

Hovorte s dieťaťom rečou dospelých

Vo všeobecnosti začínajú skôr rozprávať deti, s ktorými sa rodičia rozprávajú od príchodu na svet, dokonca ešte v maternici. Odborníci odporúčajú s deťmi hovoriť o všetkom okolo a normálnou rečou dospelých. Teda žiadne zdrobneniny, zbytočné eufemizmy ani citoslovcia. Napríklad kaša je kaša, nie „ham-ham“.

Už bábätká dokážu chápať, čo im vravíme, i keď zopakovať, to pochopiteľne nedokážu. Vo všeobecnosti platí, že čím viac dospelí s dieťaťom rozprávajú, prípadne mu spievajú a hrajú sa s ním detské riekankové hry, rozvíja to jeho intelekt a dieťa začne aj skôr rozprávať.

„Súhlasím, synovi som veľa rozprávala, už keď bol bábätko. Dnes má tri roky a až sa čudujem, ako napríklad dokáže opísať svoje pocity, aj želania. ´Poď so mnou. Je mi zima. Nechcem tu byť. Som hladný. Chcem toto a tamto. Teším sa na babku. Mám frajerské tričko,´ a podobne. Je s ním jednoduchá a zábavná komunikácia,“ vraví matka trojročného syna Andrea.

Aké máte skúsenosti vy? Napíšte nám do komentárov, tešíme sa na vaše príspevky!



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarGimi783 26. februára 2020 o 20:01

    Môj syn začal rozprávať tiež až keď mal tri roky, rozumel všetkému čo sme mu hovorili, len bol pohodlný, aby sa "namahal" rozprávať. Teraz ma 11 rokov a niekedy ho nemôžeme zastaviť čo stále melie
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >