Užitočné gaštany. Vyrobte si z nich prášok na zdravšie zuby i kĺby

Patricia Poprocká, 12. októbra 2023 o 06:55

Väčšina ich zbiera len tak, pre radosť, pár kusov do vrecka ako symboly jesene. Oplatí sa ich však zbierať aj vo veľkom, sú užitočným pomocníkom v domácnosti. Ak náhodou premýšľate, čo s víkendom, nuž – na gaštany!

Aká by to bola jeseň bez gaštanov. Okrem toho, že sú príjemné na vzhľad a dotyk, majú aj široké využitie v domácnosti.

Foto: shutterstock.com

Reč je o tých „divých“ gaštanoch, ktorých sú teraz plné parky, a ktoré sa kedysi zbierali v rámci školských akcií. Jesť sa nedajú, zato si môžete vyberať, na čo všetko ich použijete. Možno ich využiť v kozmetike, liečení, možno nimi dokonca i prať a niektorí veria, že zlepšujú aj spánok. Takže smelo zbierajte, gaštanov nie je nikdy dosť!

Jarmila Jovankovič, ktorá sa už roky zaoberá liečivými účinkami rastlín, vyrába rôzne krémy a tinktúry, na gaštany nedá dopustiť. Pre ahojmama.sk sa podelila o svoje recepty na zubný prášok a hojivú tinktúru.

Gaštan a zuby

Gaštan obsahuje saponíny a preto je vynikajúcim prostriedkom na čistenie. Zubov i bielizne. Okrem bielenia zubov priaznivo pôsobí aj na spevnenie ďasien, takže hoci je výroba gaštanového zubného prášku trocha pracnejšia, určite sa oplatí. Takže: „Odstráňte hnedú šupku a svetlé vnútro rozmeľte na prášok. Nechajte presušiť. Potom zomeľte ešte raz. A aby bol prášok naozaj jemný, môžete ho ešte preostiať cez sitko. S tým si potom čistite zuby, rátajte s tým, že to aj trošku pení,“ približuje Jarka prírodný zubný prípravok. Ale pozor. Pagaštan konský je vo vyšších dávkach toxický, bielenie zubov postačí raz za týždeň.

Gaštan a kĺby a žily

V tomto prípade je príprava oveľa jednoduchšia. Do tretiny nádoby poukladajte gaštany, ktoré predtým prekrojíte – čím drobnejšie, tým lepšie. Zalejte do vrchu liehom z lekárne alebo silným alkoholom. Tam to necháme lúhovať, minimálne 14 dní. „Ale môžeme ich tam nechať aj celú zimu a cediť si tinktúru podľa potreby,“ hovorí Jarmila. Boľavé miesta môžeme potierať, ak je zápal silnejší, tak sa odporúča obklad. „Miesto natrieme nechtíkovou alebo inou masťou (slúži na to, aby nám lieh nepodráždil pokožku) a priložíme šatku namočenú v gaštanovom liehu,“ radí bylinkárka.

Gaštan a pranie

Môžete vyrobiť prací gél, recept nájdete na tomto mieste, ale aj si to zjednodušiť, a to tak, že gaštanový prášok jednoducho použijete namiesto klasického pracieho. Pre lepšiu vôňu pridajte esenciálny olej alebo sa spoľahnite na aviváž.

Pre úľavu a lepší spánok

O gaštanoch sa hovorí, že majú aj liečivú, upokojujúcu energiu. Ak veríte takýmto liečivým účinkom, odporúča vložiť do vankúša toľko gaštanov, koľko máte rokov plus jeden navyše. Alebo ich naukladať do samostatného vrecúška a ak nás niečo bolí, priložiť si ho (môže byť a vyhriaty, napríklad na radiátore) na boľavé miesto.


ANKETA:

Využívate doma gaštany?

57,9%



15,8%



15,8%



0,0%



0,0%



5,3%



5,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >