Užitočné frázy. Šesť viet, ktoré deti potrebujú počuť, aj keď sa nám zdajú ako klišé

Patricia Poprocká, 15. novembra 2022 o 04:53

Pre nás sú to možno frázy, pre naše deti ale ani zďaleka. Slová, ktoré nám už zovšedneli a stratili na význame, keď sme ich počuli (možno i povedali) nespočetnekrát neberúc ich vážne, pre deti znamenajú veľmi veľa. Potrebujú ich počuť, aby vyrastali v bezpečí, uvedomení si vlastnej hodnoty a toho, že niekam patria.

Aj tak si dobrá... Slová pre deti nie sú frázami, berú ich vážne. Dbajte na to, ako nimi ovplyvníte ich vnímanie seba.

Foto: shutterstock.com

Nebojte sa teda slov, opakujte ich svojim deťom, kedykoľvek si to situácia vyžiada. A niekedy možno i len tak, mimovoľne, možno i vy takto popri nich objavíte opäť ich skutočný význam.

Je to v poriadku

Je to v poriadku, ak je človeku občas smutno, ak sa nahnevá, ak sa poháda s najlepším kamarátom, ak sa niečím odlišuje od skupiny. Isteže, nemôžete presviedčať dieťa, že nemá dôvod cítiť sa smutne či nahnevane, fráza „Je to v poriadku“ je však dôležitá na potvrdenie týchto pocitov. Pre dieťa sú negatívne, často nevie, čo s nimi, ako ich spracovať. Uistenie od najbližšieho človeka (rodiča), že je v poriadku sa občas cítiť aj zle, že tieto emócie sú normálne, často postačí na to, aby sa s nimi dokázalo samé vyrovnať.

To sa stáva

Áno, veci nie sú vždy tak, ako chceme. Nie je to ničia vina, dôkaz neschopnosti či zlyhania, jednoducho sa to stáva. A má to svoj význam. Život nám pripravuje veľa prekážok, my sa môžeme len snažiť hľadať cestu, ako sa na ne správne pozrieť a poradiť si s nimi. Preto sa nám „to stáva“.

Ľúbim ťa

Dve slová, po ktorých túži každý v každom veku. Vzhľadom na ich časté účelové používanie sú ale možno aj najčastejšou frázou, preto je dôležité, aby deti dokázali pochopiť ich skutočný význam. Psychológovia zdôrazňujú, že lásku dieťa potrebuje aj cítiť, nielen o nej počúvať. Ide teda aj o to, ako sa láska v rodine preukazuje – nielen rodičia voči deťom, ale aj dospelí voči sebe navzájom. Či slová o láske sprevádza aj úcta, rešpekt, prijatie, a to i v emočne vypätých situáciách, napríklad pri sporoch či rozdielnych názoroch. Dieťa potrebuje počuť „Ľúbim ťa“ aj práve v takých chvíľach, keď sa obe strany upokoja.

Ako sa cítiš?

Tak si myslíme, že všetko vieme, prípadne že sa deti cítia tak, ako si to práve myslíme, že sa ich často zabúdame opýtať na pocity. A ak nám dajú najavo, že nezdieľajú naše nadšenie, zvykneme im vyčítať, že sú zlé, nevďačné, že nemajú dôvod sa správať práve takto. Vnútorný svet našich detí je ich svet a kým ho pred nami neuzatvárajú, stojí za to doň nahliadnuť. Pýtajte sa detí, ako sa cítia, kedykoľvek je to možné. Jednak ich lepšie spoznáte a jednak sa aj ony pri odpovedi naučia v sebe lepšie vyznať, presnejšie pomenovať svoje pocity či stavy. No a ešte im to aj pomôže cítiť sa lepšie – niekedy totiž stačí len povedať, čo nás trápi a trápiť nás to prestane. Čiže v každom prípade veľmi prospešná fráza.

Aj tak si dobrý/dobrá

Nemôžeme vždy víťaziť, vždy byť bezchybní, nech sa o to čo ako snažíme. Nezdar by nás mal motivovať k snahe o ďalšie zlepšenie, koľkí to však takto berú? Väčšinu nezdar odradí, často najmä pre kritiku, ktorej sa nám po neúspechoch dostávalo v detstve, a my sme začínali pochybovať o vlastných schopnostiach. Dieťa by však malo vedieť rozlišovať, že čiastkový neúspech nesúvisí s jeho schopnosťami a jeho skutočnou hodnotou. „Aj tak si dobrý/dobrá“ je teda to, čo mu treba v takých chvíľach pripomínať.

Sú to len slová...

Slová dokážu povzbudiť, raniť, ale stále sú to len slová. Dieťa by malo vedieť, že dôležité je, to, ako človek vníma sám seba, nie to, čo o ňom hovoria iní. Či už ide o pochvalu alebo kritiku, stále je to len názor okolia, ktorý sa nemusí zhodovať so skutočnosťou. Dôležité preto je, aby sme sa snažili robiť veci najlepšie ako vieme a rečí si nevšímali. Ak s tým bude dieťa vyrastať, bude sa mu žiť ľahšie a radostnejšie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >