Užite si polročné prázdniny, päť tipov na dobitie bateriek

Patricia Poprocká, 3. februára 2022 o 04:46

Polročné prázdniny začínajú už zajtra, viete, čo podniknete? V zásade je jedno, či zostanete doma alebo sa vyberiete na hory, radosť a príjemný pocit z oddychu nosíte v sebe. Ak práve pohodovou náladou neoplývate, máme pre vás niekoľko tipov, ako si ju navodiť a dobiť baterky.

Pobyt na horách – na nezaplatenie, či už lyžujete alebo nie.

Foto: Shutterstock.com

Choďte do hôr

Aj keď sa vám nič nechce a cítite sa po posledných týždňoch vyčerpane, skúste sa prekonať a vyberte sa na pár dní preč. Zmena prostredia dokáže divy, rovnako i pobyt na čerstvom vzduchu. Vy zrelaxujete, deti sa vyšantia. Ani s ubytovaním nie je problém, ponuka chát, kde budete mať súkromie bez obáv z nákazy covidom, je na internete bohatá. Možno nie hneď v prvý deň, ale na konci pobytu určite pocítite, že máte viac energie než keď ste prišli.

Ozvláštnite si prostredie doma

Ak to naozaj nejde vypadnúť z domu (ste v karanténe či musíte v niektorý deň do práce), skúste si to aspoň tu čo najviac spríjemniť. Uvarte nejaké špeciálne jedlo, pozrite si s deťmi večer obľúbený film, samozrejme aj s náležitými prípravami – misa ovocia, orieškov, voňavý koláč, prípadne si zahrajte nejakú spoločenskú hru, na ktorú vám v bežné dni nezostáva čas. Zvoľte takú aktivitu, ktorá urobí radosť nielen deťom, ale i vám.

Školu nespomínajte

Sú prázdniny, a nech už bolo polročné vysvedčenie akékoľvek, stále sú to len známky. Výčitkami alebo posmeškami si spoločné dni len zbytočne znepríjemnite. Dieťa vie, kde sú jeho rezervy, čo zanedbalo a prečo, takže o čo krajšia bude teraz prítomnosť, o to viac chuti a energie z nej potom načerpá na školské povinnosti.

Nezanedbajte pohyb

Nech už budete tráviť voľné dni kdekoľvek, ich hlavnou náplňou by mal byť pohyb. Zimné počasie trvá najkratšiu časť roka, tak to škoda nevyužiť. Choďte na lyže, aj keď ste úplní začiatočníci, dnes už takmer všetky strediská majú k dispozícii požičovňu výstroja aj inštruktorov. Ďalšou možnosťou, ktorá vám dáva väčšiu slobodu a nepotrebujete k nej až toľko snehu, sú bežky. V športovej ponuke miest i obcí sú často klziská, kde sa dá korčuľovať i zadarmo, no a keď už nič iné, stále vám ostáva turistika, bicyklovanie či otužovanie. Nech je to už čokoľvek, choďte von a hýbte sa. Dočerpáte energiu a budete sa cítiť lepšie!

Bez kamarátov to nie je ono

Človek je spoločenský tvor, aj keď niekedy potrebujeme byť sami, tak isto potrebujeme byť v kontakte s inými ľuďmi. Voľné dni sú ideálna príležitosť na stretnutia s kamarátmi. Aj keď to teraz pandemická situácia komplikuje, tú svoju každý pozná najlepšie a vie vyhodnotiť možnosti i prípadné riziká. Takže ak sa dá, stretávajte sa, osobný kontakt nenahradia žiadne čety, maily ani videohovory.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >