Už to preháňajú! Ďalšia nezmyselná byrokracia, na ktorú doplácajú deti

Patricia Poprocká, 21. októbra 2021 o 04:56

Detský šport utŕžil od vypuknutia pandémie koronavírusu ťažké rany, na krúžky i tréningy deti nesmeli chodiť. Kým sa ich rovesníci v zahraničí naďalej zdokonaľovali vo svojich odvetviach, naše deti boli odkázané na online hodiny, prípadne tréningy načierno. Štát sa nepoučil ani teraz, športovanie deťom opäť nezmyselne komplikuje.

Deti pohyb k svojmu rozvoju nevyhnutne potrebujú, štát im však športovanie opäť zbytočne komplikuje.

Foto: shutterstock

Problém vzniká najmä v okresoch, ktorým covid automat pridelil tmavšie farby. Účasť detí na krúžkoch a tréningoch je tam podmienená očkovaním alebo negatívnym testom. Nie však hocijakým. Hoci sa mnohé deti testujú doma pre potreby školy, Úrad verejného zdravotníctva žiada na mimoškolské aktivity ďalšie testy z odberových miest. To je pre rodiny často neúnosné, najmä ak deti potrebujú niekoľko testov za týždeň, pretože tréningy raz týždenne nestačia ani na udržanie výkonnosti, nie ešte zlepšenie.

„Tretí školský rok dopadajú opatrenia na Slovensku na deti a mládež veľmi tvrdo. Patrili sme medzi krajiny s najdlhšie zatvorenými školami a s najviac obmedzenými aktivitami pre deti a mládež,“ upozorňuje Andrea Settey Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas. Napokon, deti smeli do nákupného centra skôr než do školy a dnes, namiesto toho, aby štát podporil ich návrat k športu a iným aktivitám, ich podľa nej opäť vytláča „za počítače“.

Športuje sa opäť menej

Podľa nariadení úradov môžu deti staršie ako 12 rokov chodiť na tréningy či nácviky s potvrdeniami o očkovaní, testovaní či prekonaní covidu. Športové kluby sa snažia pomôcť, niektoré napríklad preplácajú testovanie, prípadne jeho časť (napríklad pred zápasmi), prípadne delia tréningy na povinné a dobrovoľné, vytvárajú rôzne skupiny, čo však tiež nie je dlhodobo udržateľné. Zbytočne prísne opatrenia si tak opäť berú svoju daň.

Deti a šport v zahraničí

Severské krajiny – covid pasy pre deti nepoužívajú
Holandsko – vyžaduje ich pre deti od 13 rokov pri športe len ak sú divákmi profesionálnych zápasov
Švajčiarsko – dočasne ich zaviedlo pre mládež od 16 rokov, no výnimkou je šport v nemenných kolektívoch
Rakúsko – ak sa deti v škole testujú, platia testy aj na mimoškolské tréningy a krúžky
Česká republika – testovanie v školách zrušila a ku koncu septembra aj režim OTP pre tréningy a krúžky v nemenných kolektívoch s evidenciou

SLOVENSKO – deti sa pravidelne testujú pre školy. Ministerstvo školstva a Úrad verejného zdravotníctva však tvrdia, že tento test a čestné prehlásenie rodičov o jeho vykonaní a výsledku nestačí pre účasť na športovom tréningu či krúžku, hoci je na ňom meno dieťaťa. Vyžadujú, aby deti absolvovali ďalší test v odberovom mieste, často rovnaký ako doma.
(Zdroj: Dajme deťom hlas)
Svoje o tom vedia napríklad plavci, pre ktorých platia obmedzenia už v oranžovej farbe okresu. Plavecký klub Prešov napríklad musel zredukovať počet tréningov z piatich na tri týždenne. „Deti skoro jeden a pol roka neplávali a namiesto toho, aby sme ich nasmerovali k športu a podporili ich, im opäť staviame do cesty prekážky. Viacerí rodičia hovoria, že sa zo školy ponáhľajú zase za počítač, za ktorým sedeli skoro celý predošlý školský rok,“ hovorí predsedníčka klubu Milada Leščáková.

Nejde len o to, že deti nešportujú teraz, tento obrovský výpadok sa prejaví aj o pár rokov neskôr, keď Slovensko nebude mať kto reprezentovať na svetových podujatiach. Upozorňujú na to mnohí tréneri, vrátane Nade Bendovej, trénerke šprintérskeho šampióna Jána Volka.
„O osem rokov, pred olympiádou, bude neskoro pýtať sa, prečo tam nemáme reprezentantov,“ zdôraznila pre blog Dajme deťom hlas. V ich klube padnemické opatrenia riešili päťtýždňovým sústredením na Kanárskych ostrovoch. „Doobeda mali dištančné vzdelávanie a poobede sme s nimi trénovali. Vďaka tomu aspoň niekoľko detí ostalo mimo diania na Slovensku. Aj tam sme dodržiavali zákaz nočného vychádzania, ale to nám v podstate vyhovovalo. Samozrejme to súviselo s obrovskými finančnými nákladmi,“ opísala.

Dôležité ako škola

Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina rodičov a verejnosti nesúhlasí s obmedzovaním aktivít detí a mládeže. Prieskum agentúry 2muse ukázal, že podľa 72 percent rodičov by účasť na športových a záujmových aktivitách detí nemala byť podmieňovaná očkovaním či testovaním. „Musíme urobiť maximum preto, aby deti aj napriek pandémii mohli viesť normálne životy bez obmedzení. Ak je niekde situácia tak vážna, že sú obmedzenia nevyhnutné, musia byť časovo ohraničené a prijímané ako posledné, tak ako pri školskej dochádzke,“ vraví Matej Stuška z občianskeho združenia rodičia.sk.

Riešenie má aj Naďa Bendová, opäť na spomínanom blogu Dajme deťom hlas: „V Rakúsku majú domáce testy, deti v škole každé ráno napľujú do skúmavky, zistia, či sú pozitívni a žijú relatívne normálnym životom. Nerozumiem, prečo toto u nás nefunguje. V našom klube takto testujeme už dlhé mesiace. Testy sme však museli nakúpiť za svoje. Rovnako sme s každodennými testami fungovali na olympiáde. Už som to brala po pár dňoch ako rutinu, do skúmavky som napľula popri obliekaní,“ opisuje.

Naďa Bendová a Ján Volko.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Pre deti a mládež sú mimoškolské aktivity rozvíjajúce ich záujmy podobne dôležité ako škola. Nedostatok pohybu spôsobuje nárast obezity a ako vyplýva z meraní Slovenského olympijského a športového výboru, prejavuje sa na poklese telesnej zdatnosti a vytrvalosti.

„Šport a rozvíjanie ostatných mimoškolských zručností je nesmierne dôležité aj z psychologických príčin. Tým, že si deti budujú pozitívny vzťah k pohybovej alebo kreatívnej činnosti sa učia nielen činnosť samotnú, ale najmä to, že im v živote môžu tieto aktivity pomáhať napr. pri zvládaní stresu a prispievajú tak k zlepšovaniu ich odolnosti,“ pripomína psychologička Mária Balážová. Psychológ Andrej Zemandl dodáva, že šport je jedným zo základných zdrojov pre vybudovanie psychickej nezdolnosti na zvládanie kríz. „Deti potrebujú možnosť ventilovať emócie, nadobudnúť pozitívny vzťah k svojmu telu, socializovať sa, hľadať svoje miesto v kolektíve, objavovať svoj talent a pocit kompetentnosti, ale aj nachádzať svoje vzory a uspokojenie v každodennom živote,“ dodáva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >