„Už to nikdy neurobím!“ Uhádnete, akú výchovnú chybu si známa mamička vyčíta?

Patricia Poprocká, 11. septembra 2021 o 05:32

Situácia, akú zažíva denne milión rodičov: Dieťa sa nechce obúvať či obliekať, no vy máte pocit, že je to potrebné. Čo urobíte?

Pokojné vysvetľovanie dieťaťu je niekedy náročné, stojí však za to.

Foto: Shutterstock.com

Presne v takejto situácii sa ocitla nedávno známa Češka Stáňa Stiborová, cestovateľka, podnikateľka, autorka projektu Podnikání z pláže. O jej živote a postojoch sme písali na jar v článku Päťročné masajské dieťa sa stará o stádo kôz, naše sa pomaly nevie ani samé obliecť.

A hoci Stáňa žije v porovnaní s väčšinou rodičov netradičný život, vo výchove rieši rovnaké otázky ako ktokoľvek iný. Nedávno sa na sociálnej zdôverila, že si uvedomila vlastný veľký rodičovský prešľap, ktorý už nikdy nechce zopakovať.

Tu je jej opis situácie. Skúste si tipnúť, čo si známa mamička vyčíta a prečo. Odpoveď nájdete na konci článku v rámčeku.

„Taká zdanlivo nevinná situácia, ktorú som najskôr zahliadla a potom mi došla súvislosť. Mama naháňa bosé dieťa po záhrade a volá: „Obuj si topánky, pozri, všetky ostatné deti sú obuté!“ A ja ráno obliekam nahé dieťa, ktoré sa ani za nič obliecť nechce, a vyjde zo mňa: „Aha, ale my ideme von všetci oblečení!,““ opisuje Stáňa.

Viete, prečo sa jej zdá vlastná reakcia problematická?

Najlepšie to vysvetľuje ona sama:
„S čím príde takéto dieťa za desať rokov? „Mami, vieš, že všetci v partii fajčia?“ A za dvadsať rokov? „Mami, ale všetci ostatní majú pôžičky...“ A za tridsať rokov? „Mami, ostatní ľudia majú taký dom, auto, tak ja musím predsa tiež!“

Ja ale nechcem vychovať deti, ktoré robia veci AKO OSTATNÍ. Chcem vychovať deti, ktoré VEDIA, KTO SÚ a rozhodujú sa podľa seba. Aj keď je taká výchova energeticky a časovo náročnejšia. Ale mám na ňu čas a deti sú tiež ľudia.

Nevravím, že nabudúce nechám svoje dieťa vybehnúť von nahé do chladného rána. Ale namiesto manipulácie predložím legitímne argumenty, prečo to od neho vlastne chcem. Odkazovanie na normálnosť správania ostatných nielen, že legitímne nie je, ale história ukazuje i to, aké nebezpečné to je,“ vysvetľuje Stáňa Stiborová.

Stáňa a jej rodina na jednej z početných potuliek svetom, v Tanzánii, s príslušníkmi kmeňa Datoga.

Foto: facebook Podnikání z pláže


ANKETA:

Súhlasíte so Stániným názorom?

78,1%



21,9%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >