Už naši predkovia mu pripisovali magický význam. Symbol lásky a vernosti možno využiť aj celkom prakticky, 5 receptov do domácej lekárničky

Patricia Poprocká, 26. septembra 2024 o 06:00

Krásne vonia, osviežuje jedlá, odpudzuje hmyz a okrem toho má aj množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Ďalšou dobrou správou je, že je nenáročný na pestovanie, takmer ako burina. Rozmarín je škoda nevyužiť.

Rozmarín má všestranné vyžitie a množstvo priaznivých účinkov.

Foto: shutterstock

Používali ho už naši predkovia a pripisovali mu magický význam. Spomína sa v mnohých ľudových piesňach a rozprávkach, je symbolom lásky, vernosti, ale i smrti. Používal sa ako prísada do jedál, ozdoba, ale i ako kadidlo.

V skutočnosti rozmarín obsahuje množstvo vitamínu C, B, tiež železo, zinok, horčík a fosfor. Má výrazné antioxidačné a protizápalové účinky, priaznivo pôsobí na nervový systém a imunitu.

Využiť ho možno aj v domácej lekárni, ako olej, tinktúru, čaj či inhalačnú zmes.

Rozmarínový olej
Pravý rozmarínový olej sa vyrába lisovaním, nie máčaním v inom (olivovom) oleji. Na jeho výrobu je potrebné veľké množstvo rozmarínu, preto je dosť drahý a vyrobiť doma sa nedá len tak. Na chorvátskom ostrove Hvar, keď tam ešte nebola dostupná lekárska starostlivosť, do neho starí ostrovania pridávali ešte alkohol a používali ako všeliek – deťom v kvapkách, dospelým po lyžičkách.

Ak chcete olej využiť na masáž svalov, je dobré ho rozriediť s iným olejom, napríklad olivovým. Do 100 ml stačí pridať pár kvapiek a máte účinnú masážnu zmes.

Rozmarínový čaj
Pomáha pri tráviacich ťažkostiach i na zníženie hladiny cukru. Jednoducho nasušte rozmarín a dávkujte 1 čajovú lyžičku na štvrť litra vody. Lúhujte 10 minút.

Inhalačná zmes
Tu stačí 5 kvapiek esenciálneho oleja z rozmarínu nakvapkať do misky s horúcou vodou a vdychovať na uvoľnenie dýchacích ciest päť až desať minút.

Rozmarínová tinktúra
Keďže si doma nemôžete vyrobiť tú pravú podľa receptu starých ostrovanov, využite to, čo máte doma: Vylúhujte rozmarín v alkohole, najlepšie vodke – ideál je 100 gramov rozmarínu na 100 ml. Zatvorte a nechajte 14 dní na tmavom mieste. Potom zmes preceďte, prelejte do fľaštičiek a ako prevenciu na podporu imunity užívajte päť až 10 kvapiek denne. Skladujte v tme.

Rozmarínová ústna voda
Mala by zabrániť zápachu z úst. Varte rozmarín vo vode aspoň 10 minút, potom nechajte vychladnúť a používajte ako ústnu vodu po čistení zubov.

Na upokojenie
Rozmarín pomáha aj na upokojenie – môžete si pridať pár vetvičiek do kúpeľa alebo si potrieť esenciálnym olejom spánky či spodky zápästia. Odporúča sa tiež votrieť pár kvapiek do pupka. Znižuje to stres a úzkosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >