Upiecť si trdelník nie je nič zložitého.
Foto: Varecha.skTradičný trdelník sa podľa originálneho receptu pečie na trdle nad ohňom. Na Vareche.sk však nájdete skvelé tipy ako si túto dobrotu upiecť doma aj bez trdla a bez ohniska. Toto je 10 najklikanejších receptov v histórii portálu.
Domáce trdelníky
Suroviny:250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
150 g bielej hladkej špaldovej múky
7 g sušeného droždia
2 ks žĺtkov
7 PL kryštálového cukru
2 PL masla
200 ml mlieka
Posýpka:
4 balenia škoricového cukru
4 balenia vanilkového cukru
2 ČL mletej škorice
olej na potretie
Postup:
1. Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinku.
2. Keď máme cesto vykysnuté, umyté a usušené, zaváraninové poháre s objemom 7 dcl si natrieme zvonka olejom. Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a postupne si nožom odkrajujeme kusy z cesta a naťahujeme ho na dlhšie pásy, ktoré pomaly namotávame na pohár, ak sa nám aj odtrhne, vôbec neprekáža, jednoducho napojíme ďalší. Takto si omotáme všetky poháre. Keď máme hotovo, vo väčšej miske, do ktorej sa nám zmestia aj poháre, vysypeme asi 4 balíčky škoricového cukru, 4 balíčky vanilkového a dve lyžičky škorice, premiešame.
3. Cesto na pohároch natrieme olejom a zo všetkých strán ho obalíme posýpkou v miske tak, že môžeme poháre aj troška popritláčať. Takto hotové omotané poháre postavíme na plech a šup do rúry, pečieme asi na 170 až 180 stupňoch radšej troška dlhšie, aby sme nemali cesto surové približne 20 až 25 min., ale radšej sledujte. Ak je hotové, vytiahneme a ešte za tepla sťahujeme z pohárov, nakoniec ešte posypeme škoricovou zmesou a práškovým cukrom, uvaríme kávičku a môžeme maškrtiť. Samozrejme, kto má rád trdelníky inej chuti, môže si ich pripraviť s mletými orechmi, kokosom a pod.