Recept na víkend: Vyrobte si vlastné horalky, budú chutiť ako tie kedysi!

Patricia Poprocká, 28. augusta 2021 o 03:59

Hystériu okolo horaliek, ktorá tu nedávno vypukla kvôli vyjadreniu majiteľa ich výrobcu, že nezaočkovaní Slováci majú sedieť doma, postrehol snáď každý. Kým sa však politici a prívrženci očkovania demonštratívne fotili s horalkou v rukách a naopak, skupina neočkovaných jej vyhlasovala bojkot, zabudlo sa na to hlavné – pochybnú kvalitu kultových keksíkov, slávnych ešte za socializmu.

Horalka, ktorú si vyrobíte doma, je na pohľad na nerozoznanie od kupovanej. Chuťovo už áno, vyskúšajte!

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Horalky, oblátky s arašidovou krémovou náplňou, po bokoch máčané v čokoláde, už dlhšie nie sú tým, čo bývali. Arašidovej zložky je pomenej, výraznú chuť nahradili cukry a nekvalitné tuky, vrátane palmových. Kto si pamätá chuť horalky spred 30 rokov, v tých dnešných ju veru sotva nájde.

Môžete si ju však skúsiť vyrobiť doma, recept je jednoduchší než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ponúka ho český youtuber, ktorý vystupuje pod nickom Starej Fotr a ako vraví – domáce horalky sú naozaj „šleha“, skrátka skvelé! Nech sa páči jeho recept:

Potrebujete: balík tortových oblátok (na trhu ich je viac, aj tie sa kvalitou líšia, treba čítať zloženie, pozn. red.), 150-200 gramov nesolených arašidov, 100 gramov práškového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa, 150 gramov masla, vanilku (Starej Fotr odporúča vanilkový extrakt) a 120 gramov plnotučného sušeného mlieka.

Postup: Rozmixujeme arašidy na krém, vyzerá ako arašidové maslo. Preložíme do misky, do ktorej pridáme obyčajné zmäknuté maslo a cukor. Mixérom šľaháme, kým sa hmota spojí do hladkého krému. Pridáme kakao, sušené mlieko a vanilku a opäť šľaháme. Pozor, môže to trvať dlhšie, aby sa všetky suroviny spojili a vznikol krém.

Potom zoberieme oblátku a natrieme, Starej Fotr odporúča hrúbku krému 1,5 – 2 mm. Priložíme ďalšiu oblátku, jemne popritláčame a znovu natrieme, podobne ako keď robíme griláž. Takto treba ponatierať štyri vrstvy a oblátky vložiť do chladničky. Podľa autora receptu aspoň na dve hodiny, on to tam nechal celú noc.

Potom oblátky narežeme na kúsky veľké ako horalky z obchodu, ale pokojne si môžeme vytvoriť aj iné, vlastné keksíky. Po obvode ich namáčame v čokoládovej poleve (tú si vyrobte podľa obľúbeného receptu, prípadne len rozpustite kvalitnú horkú čokoládu v troške vody, pozn. red.). Poukladáme na tácku, dáme do chladničky stuhnúť a maškrta je hotová.

Ako vyzerá príprava, kedy je správne vyšľahaný krém, a ako domáca horalka chutí, si pozrite v originálnom videu Starého Fotra:






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >