Týmto nikto neodolá: 10 receptov na koláče so sladučkými hruškami

gb, 4. septembra 2021 o 04:15

Nechajte sa nachytať na hruškách! Ak vás aj niekto pristihne pri tom, ako si pochutnávate na hruškovom koláči, určite sa k vám veľmi rád pridá. Múčniky so sladkými hruškami sú ideálne, keď vás svrbí maškrtný jazýček, tak využite ich sezónu.

Zázvorovy koláč s hruškami.

Foto: varecha.sk

Nech sa páči, už tento víkend si môžete pripraviť napríklad zázvorový koláč s hruškami (hlavné foto), hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou, čokoládový koláč s hruškami či hruškový koláč s perníkovým korením. Všetkých desať receptov na hruškové koláče nájdete na tomto odkaze.

Tvarohovo-hruškové pité

Suroviny:
Cesto:
600 g múky hladkej
200 g cukru práškového
2 ks vajec
250 g masla
štipka soli
1 balenie (15 g) kypriaceho prášku do pečiva

Plnka:
1 kg zrelých a očistených hrušiek
500 g tvarohu jemného krémového
kôra citrónová z 1/2 citróna
2 balenia cukru vanilkového
2 PL pudingu vanilkového, v prášku
podľa chuti cukor
podľa chuti škorica mletá

Na potretie:
kúsok masla
trocha mlieka

Postup:
1. Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minút postáť.

2. Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a pokrájame hrušky, ktorých má byť 1 kg. Ďalej si zmiešame tvaroh, cukor podľa chuti (cca 2 dl), nastrúhanú kôru z citróna a puding. Hrušky sladiť nebudeme, lebo sú dosť sladké. Ale ak by vaše hrušky neboli dosť sladké, tak ich pokojne oslaďte/posypte trochou cukru.

3. Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Plech autorky receptu má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou.

4. Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a následne na ňu poukladáme pokrájané hrušky. Podľa chuti posypeme aj mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na veľkosť plechu. Popicháme vrch vidličkou a natrieme trochou mlieka. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35 - 40 minút.

5. Upečené pité ešte za horúca potrieme kúskom masla a necháme celkom vychladnúť.

6. Pité je veľmi chutné a šťavnaté. Lepšie je ho nechať pár hodín postáť, bude ešte lepšie.

Tvarohovo-hruškové pité.

Foto: varecha.sk







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >