Tvaroh 3x nasladko. Torta, rezy i trhanec podľa kuchárskej knihy z roku 1979

Gabriela Bachárová, 20. marca 2021 o 05:15

Tvaroh je obľúbená prísada sladkých jedál, ktorá im navyše dodá punc zdravšej pochúťky.

Recepty z tvarohu sú chutné i zdravé.

Foto: Shutterstock.com

Vybrali sme pre vás tri recepty z kuchárskej knižôčky Anny Marienkovej Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá vyšla už pred 42 rokmi. Pripravte si sladké pokrmy podľa receptov preverených rokmi.

Tvarohový trhanec

Suroviny:
300 g tvarohu
4 vajcia
2 lyžice smotany
100 g masla
80 g cukru
vanilkový cukor
maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, postupne zamiešame žĺtky, pretretý tvaroh, smotanu, vanilkový cukor a nakoniec z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Cesto rozotrieme na pripravený pekáč alebo plech, upečieme a upečené vidličkou potrháme na kúsky. Podávaný teplý so zaváraným ovocím.

Mriežková tvarohová torta

Budete potrebovať:
60 g masla
40 g práškového cukru
1 vajce
šťava a kôra z jedného citróna
1 lyžica mlieka
150 g polohrubej múky
jahodový alebo marhuľový kompót a džem
50 g mandlí
vajce na potretie cesta
masť na vymastenie formy

Na krém:
350 g tvarohu
3 vajcia
30 g masla
citrónová kôra
120 g práškového cukru
50 g hrozienok

Postup:
Z múky, masla, vajca, citrónovej kôry a šťavy, cukru a mlieka spracujeme cesto, tretinu odložíme a dve tretiny rozvaľkáme na veľkosť dna tortovej formy. Tortovú formu vymastíme, vložíme do nej cesto a dáme napoly zapiecť. Potom ho natrieme džemom a na to tvarohovým krémom (ten si pripravíme tak, že maslo vymiešame s cukrom, citrónovou kôrou a žĺtkami, primiešame pretretý tvaroh, hrozienka a napokon z bielkov ušľaháme tuhý sneh).

Z odloženého cesta urobíme tenké šúľky, ktoré poukladáme na tvaroh tak, aby vznikla mriežka. Potrieme vajcom, posekanými olúpanými mandľami a upečieme. Upečenú tortu vyberieme z formy a keď vychladne, do stredu mriežok poukladáme zavárané jahody či marhule.

Tvarohové rezy s čokoládou

Budete potrebovať:
4 vajcia
4 lyžice práškového cukru
4 lyžice polohrubej múky
1 lyžicu vody
50 g čokolády
polovicu balíčka prášku do pečiva
50 g čokolády na posypanie
tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Krém:
250 g tvarohu
200 g masla
150 g práškového cukru
polovica balíčka vanilkového cukru
citrónová kôra
jeden žĺtok

Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom a horúcou vodou do spenenia, pridáme zmäknutú čokoládu, z bielkov ušľahaný tuhý sneh, múku s práškom do pečiva a zmiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.

Krém si pripravíme tak, že maslo vymiešame s cukrom do spenenia, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtok a pretretý tvaroh, dobre vymiešame a natrieme na vychladnuté cesto. Hotové rezy posypeme postrúhanou čokoládou.

Veľa sladkých i slaných receptov z tvarohu nájdete na gastronomickom webe Varecha.sk:
https://varecha.pravda.sk/suroviny/tvaroh/

Vyskúšať môžete i niektorý z vaječných receptov:
https://varecha.pravda.sk/suroviny/vajcia/





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >