Lenka Hošková so synom Oliverom.
Foto: archív Lenky Hoškovej„Nápad vytvoriť stránku Papaničkovo vznikol, keď sa mladší syn Samuel rozjedal. Chcela som sa podeliť a zdieľať moje nápady, ako mu pripraviť jedlo pre deti zdravšie a detskému očku lahodiace," hovorí Lenka Hošková. „Postupne sa stránka rozrástla o mnohé albumy. Keď minulý rok nastúpil náš starší syn Oliver do prvého ročníka, vypýtal sa na svet album s desiatou. Aj pre mňa je to skvelá pomôcka, aby bola jeho desiata pestrejšia. Sám Oliver má radosť z toho, že si vždy nájde v boxíku niečo iné," vraví Lenka Hošková.
Rodičia väčšinou vkladajú do desiatového boxu to isté, chlieb či rožok s údeninou a syrom, prípadne ešte trochu ovocia a zeleniny. Deťom sa samozrejme časom také jedlo zunuje a domov sa vracajú s plným desiatovým boxom. Časová núdza a tlak ďalších povinností spôsobujú, že rodičia sa do „inovácií" veľmi nepúšťajú, Lenka Hošková je však presvedčená, že ak sa chce, všetko ide.
„Niektorým mamičkám sa zdá, že je toho priveľa, ale často je na fotke desiata aj olovrant. Niekedy mi tiež píšu, že sa to nedá stihnúť. Dá a nie je to žiadna veda. Desiatu nachystám večer a dám do chladničky. Ráno ju vyberiem a cez prestávku už má izbovú teplotu. Doma nachystaný desiatový boxík je skvelá príležitosť, ako ponúknuť deťom počas dňa napríklad ovocie prípadne zeleninu," hovorí mamička. A teraz sa už inšpirujte!
Žemľa so zeleninou
Zloženie: žemľa s maslom, pažítkou, uhorkou, kapiou, šalátom a cheddarom. Ďalej kaleráb, mrkva a jablko.Cuketové muffiny s kúskami čokolády
Zloženie: cuketové muffiny s kúskami čokolády, ľadový šalát, syrové nite a kešu orechy, jablkoRecept na muffiny (8 ks):
200 g nahrubo nastrúhanej cukety
2 vajcia
60 g masla
60 g viacpercentnej čokolády
40 g trstinového cukru
100 g hladkej špaldovej múky
30 g mletých mandlí
1čl bezfosfátového prášku do pečiva
Postup:
1. Zmiešame cuketu, roztopené maslo (nie teplé), vajcia a cukor.
2. Pridáme na kúsky nasekanú čokoládu a dobre premiešame.
3. Zapracujeme preosiatu múku, prášok do pečiva a pomleté mandle.
4. Rozdelíme do formičiek.
5. Pečieme na 180°C cca 40 minút.
6. Necháme vychladnúť (najlepšie v otvorenej rúre)
Chlebík s nátierkou z avokáda
Zloženie: chlieb s avokádom, nastrúhanou uhorkou a lučinou, paprika a hroznoBrokolicové placky s banánovými muffinmi
Zloženie: brokolicové placky (polovica naparenej brokolice, jedna mozzarella, piecť 35 minút pri 160° C), uhorka, paradajky, ľadový šalát, jablko a banánový koláčikRecept na banánové muffiny:
300 g banánov
4 vajcia
50 g kokosovej múky
50 g mletých mandlí
1čl bezfosfátového prášku do pečiva
mrazené čučoriedky (1čl do každého)
Postup:
1. Banány romixujeme s vajcami.
2. Premiešame s mandľami.
3. Primiešame kokosovú múku.
4. Naplníme formu tak do dvoch tretín.
5. Pridáme mrazené čučoriedky a zatlačíme ich do cesta (aby ich nebolo vidno).
5. Pečieme na 160° C cca 35 minút.
Kornšpitz s hráškovou nátierkou
Zloženie: kornšpitz, hrášková nátierka (uvarený hrášok, olivový olej, maslo, soľ), mrkva, jablkoPizza z jogurtového cesta
Zloženie: pizza z jogurtového cesta (na vrchu je zmes: paradajka, paprika, šunka, mozzarella, pasírované paradajky a troška korenia na pizzu), uhorka, biela reďkovka, paradajka, paprika, hrozno a kešuRecept na pizzu z grilu:
na cesto:
100 g hladkej špaldovej múky
50 g bieleho jogurtu
15 g ghee masla alebo olivového oleja
1čl bezfosfátového prášku do pečiva
na oblohu:
pasírované paradajky/ pretlak
mozzarellu
lístok bazalky
Postup:
1. Z ingrediencií vypracujeme cesto.
2. Vytvoríme valec a necháme pár minút postáť.
3. Rozdelíme na 4 kúsky a rukami vypracujeme požadovaný tvar (na výšku asi 3 mm). S cestom sa dobre manipuluje, nelepí sa.
4. Položíme na rozohriaty gril a asi po 3 minútach otočíme (treba to sledovať).
5. Po otočení natrieme vrstvu pasírovaných paradajok, položíme kúsky mozzarelly a lístok bazalky.
6. Necháme zapiecť rovnako dlho ako prvú stranu. Ak nemáte možnosť použiť gril, môžete aj panvicu. A samozrejme obložiť čímkoľvek, čo máte radi.
Zapečený toastový chlebík
Zloženie: toastový chlieb (v tomto prípade domáci kváskový, ale možno použiť aj z obchodu) s lučinou, šalátom, paprikou, ďalej mrkva a jablkoChlebík s mrkvovou nátierkou
Zloženie: chlebík s mrkvovou nátierkou (uvarená nastrúhaná mrkva, lučina, soľ), paprika, uhorka a žerucha, ovocno-pšenová kapsičkaChlebík zapečený s omeletou
Zloženie: kváskový chlebík s omeletou (prepeliče vajcia, parenica, paradajka, žerucha), paprika, sušené banány a kešuZapečený chlebík
Zloženie: zapečený (v tomto prípade kváskový) chlebík (maslo, kuracia šunka), tretina parenice, paradajky, paprika a biela reďkovkaVločková kaša
Zloženie: kaša z mixu vločiek (ovsené a špaldové), ďatlová pasta, strúhané jablko, škorica a konopné semienka, banánPlacky s pohánkou a cuketou
Zoženie: placky, uhorka a parenica, hruškaRecept na placky (cca 15 ks):
50 g pohánky (uvariť)
120 g cukety nahrubo
20 g cheddaru
2 vajcia
cibuľa
cesnak
majoránka
1 PL špalovej hladkej
múky
soľ
Uvarenú pohánku rozmixujte s vajcami, pridajte ostatné ingrediencie a pripravte na panvici na kvapke masla ghí.
Palacinka so špenátom plnená lučinou
Zloženie: palacinka so špenátom plnená lučinou, uhorka, jablkoRecept na palacinky:
2 vajcia
2 lyžice vody
2 lyžice hladkej špaldovej múky
parmezán
1 lyžica spareného nasekaného špenátu
soľ
Plnka: lučina a kôpor
Chlebík s lučinou
Zloženie: chlebík s lučinou, kôprom a ľadovým šalátom, uhorka, paradajka a prepeličie vajíčkaŠpaldové muffiny
Zloženie: muffiny, jablkoRecept na muffiny tak od oka:
1 vajce, lyžica masla, lyžička trstinového cukru, štipka bezfosfátového prášku do pečiva, hladká paldová múka, zopár čoko kúskov
Zapečený chlebík
Zloženie: zapečený chlebík s maslom, šunkou a neúdenou parenicou, paprika, uhorka, jablkoOmeleta s oštiepkom
Zloženie: omeleta s oštiepkom, chlebík, uhorka, paradajky, jablkoZapečený rožok s čokoládovým muffinom
Zloženie: zapečený rožok (maslo, šunka, neúdená parenica), uhorka, čokoládový muffin s ricottou v tvare auta, jablkoRecept na čokoládové muffiny s ricottou (12 ks):
100 g viacpercentnej čokolády
250 g ricotty
100 ml mlieka
125 g hladkej špaldovej múky
80 g masla
2 vajcia
30 g kokosového cukru
2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
Postup:
1. V miske nad parou rozpustíme maslo a čokoládu. Necháme vychladnúť.
2. Žĺtky vymiešame s kokosovým cukrom do peny.
3. K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh.
4. Všetko spolu postupne vymiešame. K čokoláde pridáme ricottu, mlieko a žĺtky. Dôkladne premiešame.
5. Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Premiešame.
6. Na záver opatrne premiešame so snehom.
7. Pečieme 30 minút na 180° C.
Namiesto ricotty môžete skúsiť použiť jemný tvaroh.
Chlebík vo vajíčku
Zloženie: chlebík vo vajíčku s cheddarom (pripravený bez oleja v toastovači), uhorka, paradajka, paprika, hruškaŠpaldové kváskové wafle
Zloženie: špaldové kváskové wafle, jablko, uhorkaRecept na 6 ks:
200 g hladkej špaldovej múky
100 g masla
50 ml mlieka
1 vajíčko
1PL kvásku (ražný)
30 g trstinového cukru (pre menšie deti uberte)
1 balíček (8 g) vanilkového trstinového cukru, prípadne použite sušenú vanilku a trstinový cukor
štipku soli
Postup:
1. V miske si zmiešame mlieko, vajíčko, roztopené maslo (nie teplé) a kvások.
2. Pridáme štipku soli, cukor a vanilkový cukor a premiešame.
3. Pridáme múku a vypracujeme cesto.
4. Cesto si dáme na noc do chladničky.
5. Ráno vyberieme a po hodine rozdelíme na 6 guličiek.
6. Prikryjeme a necháme kysnúť cca 2 hodiny (mohla by stačiť aj jedna).
7. Guličky vložíme do waflovača, zatvoríme a pečieme podľa potreby cca 2-3 minútky. Záleží od waflovača, treba skontrolovať. Cesto sa nelepí, pokojne otvorte.
Lenka Hošková cesto robila večer, ale môžete aj bez chladničky hneď vytvarovať guličky a nechať kysnúť cca 2 hodiny. Ak nekváskujete, možno vyskúšať namiesto kvásku dať cca 1/3 vrecúška sušeného droždia alebo 1/4 kocky chladeného droždia rozmiešať vo vlažnom mlieku. V prípade potreby prispôsobte množstvo múky, aby sa s cestom dalo pracovať.
Veselý chlebík s veselým banánom
Zloženie: chlebík s maslom, leerdammerom, prepeličími vajciami, paprikou (ústa), nori riasou (mihalnice a oči) a bielou reďkovkou (zuby), ľadový šalát, paradajka, paprika, syrové nite, banánToast z chlebíka
zloženie: toastový chlieb (maslo, šunka, leerdammer), syr babybel, biela reďkovka, paradajky, ovocná tyčinka, kešu, vlašské orechy a sušené banány (sladené medom a trstinovým cukrom), ovocno-pšenová kapsička s kakaomSlané wafle
Zloženie: slané wafle, paprika, uhorka, 1/3 parenice, para orechy, sušené banány (sladené medom a trstinovým cukrom)Recept na wafle:
30 g zeleniny z vývaru30 g špaldovej múky
1 vajíčko
soľ
lyžica olivového oleja
štipka bezfosfátového prášku do pečiva
Maslový croissant
Zloženie: maslový croissant (maslo, leerdammer, cherry paradajky, kapia), hruškaAcidkové rožky so slivkovým lekvárom
Zloženie: acidkové rožky so slivkovým lekvárom, jablko, uhorkaRecept na plnené rožky z acidkového cesta (16 ks):
100 g masla
50 g kyslého mlieka
150 g hladkej špaldovej múky
štipku soli
lekvár na plnku
Postup:
1. Z ingrediencií vypracujeme cesto.
2. Dáme schladiť na 2 hodiny.
3. Cesto rozdelíme na 2 časti.
4. Z každej polovice vyvaľkáme kruh, ktorý rozdelíme na 8 trojuholníkov.
5. Na každý trojuholník dáme menšiu lyžičku lekváru a zrolujeme do tvaru rožka.
6. Pečieme na 180°C cca 20 minút, treba sledovať.