Tumenca khere. Vzdelávací program pre rómske deti vysiela televízia

Gabriela Bachárová, 24. marca 2021 o 04:15

Detský vzdelávací program pre rómsku menšinu S vami doma Tumenca khere sa vracia na obrazovky RTVS.

Rómske deti majú vlastný TV program.

Foto: TASR

Novú sériu dvanástich častí tejto relácie pripravujú tvorcovia z redakcie národnostného vysielania košického televízneho štúdia RTVS. Vysielať ich budú na Dvojke každý štvrtok popoludní. Deti z rómskej komunity nemajú často prístup na online vyučovanie, čo má TV relácia aspoň čiastočne nahradiť.

Tentoraz si moderátori Klaudia Oláhová, Michal Sivák a herec divadla Romathan z Košíc Marián Balog budú s deťmi opakovať školské učivo podľa abecedy. Do letných prázdnin sa tak do vysielania dostanú témy od A po K. Deťom pripomenú aj to, ako sa jednotlivé písmená píšu a aké sú rozdiely medzi slovenčinou a rómčinou. „Deti, ktoré so svojou pani učiteľkou už mesiace komunikujú len prostredníctvom telefónu alebo pracovných listov, by sme chceli hravou formou opäť trošku motivovať k učeniu," uviedla vedúca redakcie Ľuba Koľová.

Každý diel má na obrazovky priniesť básničky, pesničky, matematické príklady, rozprávky, ale aj informácie o rôznych osobnostiach pre staršie deti v slovenskom a rómskom jazyku so slovenskými titulkami. Na základe takzvanej televíznej abecedy sa majú venovať aj témam ako bacily, cestovanie, dom, energie a podobne.

„Som rád, že sa nám aj napriek platným obmedzeniam v súvislosti s pandémiou podarilo pripraviť do vysielania novú sériu S vami doma Tumenca khere," dodal riaditeľ košického televízneho štúdia RTVS Jozef Puchala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >