Tip na výlet Morské oko, skvost uprostred divokých lesov

Patricia Poprocká, 16. septembra 2022 o 04:52

Leží v objatí strmých kopcov Vihorlatských vrchov a je najväčším zahradeným sopečným jazerom na Slovensku s hĺbkou 26 metrov. Morské oko je nádherné v každom ročnom období a úplne najkrajší pohľad naň je zo Sninského kameňa, kam vás v dnešnom tipe na výlet pozývame.

Morské oko zo Sninského kameňa.

Foto: Patricia Poprocká

Morské oko vzniklo tak, že mohutné zosuvy svahov zahradili dolinu potoka Okna, čím sa vo Vihorlatských vrchoch vytvoril priestor pre toto jedinečné prírodné jazero. Dnes je štátnou prírodnou rezerváciou zaradenou aj v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO, ktorú chodia obdivovať domáci i zahraniční turisti. Platí tu najvyšší piaty stupeň ochrany, je zakázaný rybolov, kúpanie i člnkovanie. Človek si uprostred prírody naozaj oddýchne, nie je tam dokonca ani mobilný signál.

Najjednoduchší prístup k Morskému oku je z obce Remetské Hámre kúsok za Michalovcami popri Zemplínskej Šírave. Autom sa dá dostať po asfaltovej ceste až na parkovisko. V sezóne sa platí parkovné, skončila sa však 15. septembra. K samotnému jazeru je to potom ešte nejaký ten kilometer peši, mierne stúpanie, ktoré s prehľadom zvládnu i deti.

Jazero z hrádze.

Foto: Patricia Poprocká

Kto čaká divočinu, bude sklamaný, vyasfaltovaná cesta, ktorá vás dovedie až k jazeru a pokračuje aj popri ňom, pripomína skôr mestskú či kúpeľnú promenádu než vzácne prírodné jazero v piatom stupni ochrany. Kúpeľnú atmosféru dotvára aj Kaštielik Morské oko, ktorý stojí na brehu od roku 1924. Dala ho postaviť grófa Gladys Sczéchenyi pre svoju dcéru, ktorá sa tu liečila. Dnes je to lesnícky objekt využívaný ako reprezentačná chata.

Kaštielik, dnes lesnícky objekt.

Foto: Patricia Poprocká

Ak si chcete užiť prírodu a vychutnať pohľad na Morské oko ako celok, odporúčame vydať sa na vrch Sninský kameň, ďalšiu prírodnú pamiatku. Výstup naň začína práve pri jazere, a okrem krásnych výhľadov, ktoré vás čakajú hore, sa prejdete aj vzácnymi bukovými lesmi. Smerovník udáva čas hodina a 35 minút, za aký to priemerne zdatní turisti aj zvládnu.

Cesta vedie lesom, sprvu strmým, neskôr sa trocha zvoľňuje. Zhruba v dvoch tretinách je odpočívadlo s lavičkami, stolmi i ohniskom, kde sa môžete občerstviť pred záverečnou fázou túry.

Prechádzka lesom ako v rozprávke.

Foto: Patricia Poprocká

Na samotnom kopci sú dve vrcholové plošiny, zvyšky lávového prúdu. Vyšší, tzv. Malý kameň a nižší, tzv. Veľký kameň. Na oba sa dostanete strmými, ale bezpečnými schodovými rebríkmi a na oboch zatajíte dych od tej nádhery, čo sa pod vami rozprestrie. Zo západnej plošiny (Veľký kameň) vidíte Sninu a hlavný hrebeň Vihorlatu, z východnej (Malý kameň) zasa Morské oko, hraničný hrebeň a Východoslovenskú nížinu. Tým, ktorí majú problém s výškami, sa môže zatočiť hlava, miesta je ale hore dosť, nemusia chodiť ku kraju.

Výhľad zhora, z tzv. Veľkého kameňa.

Foto: Patricia Poprocká

Cesta dolu je tá istá, ale o niečo rýchlejšia a jednoduchšia. Ak máte chuť a čas, môžete sa potom od Morského oka vybrať po žltej značke k ďalšiemu jazierku, Malému Morskému oku. Je to polhodinová nenáročná prechádzka. Alebo si len tak oddýchnuť na brehu jazera, počúvať spev vtákov a pozorovať množstvo rýb či kačky. Morské oko skrátka ponúka dokonalý prírodný relax.

Rybári by si prišli na svoje, rybolov je tu však zakázaný.

Foto: Patricia Poprocká

Krásne z každého uhla.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >