Tip na výlet: Katarínka – magické ruiny schované v tichu lesa

Dorota Hudecová, 13. novembra 2020 o 04:20

Aj keď vláda rozhodla o predĺžení núdzového stavu, obmedzenia na výlety do prírody neplatia (aspoň teda zatiaľ). Náš dnešný tip je Katarínka, výnimočná a legendami opradená zrúcanina neďaleko Dechtíc v Trnavskom kraji. Tento čas je na jej návštevu ideálny, novembrové hmly miestu ešte viac dodajú na tajomnosti.

Uprostred zrúcanín sa človek ľahko prenesie stovky rokov dozadu.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Ku Katarínke sa dostanete z viacerých smerov, napríklad z Dobrej Vody, my sme odbočili z cesty medzi Dechticami a Naháčom. Odbočka z hlavnej cesty je asi v polovici vzdialenosti medzi týmito obcami. Autom sa dostanete po parkovisko. Z neho potom pôjdete lesom peši necelú polhodinu. Cesta je síce do mierneho kopca, ale zvládnu ju deti, dokonca prejdete aj s kočíkom. Na rázcestí odbočíte doľava a po chvíľke chôdze sa pred vami objaví ruina františkánskeho kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej zo 17. storočia.

História Katarínky sa začína zmienkou o gotickej kaplnke na skale nad Dubovským potokom, kde sa v roku 1617 údajne zjavila svätá Katarína Alexandrijská sedliakovi Jánovi Mancovi, ktorý tu oral. Kláštor je vraj postavený na mieste, kde sa zasa zjavovala svätá Katarína mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu. Ten pustovníčil v jaskyni neďaleko kaplnky a dobre sa mu darilo. Rodičia ho však z tohto miesta násilne odvliekli a Ján na druhý deň zomrel.

Miesto, kde sa údajne zjavovala sv. Katarína, leží mimo ciest hlavných turistických chodníkov, čo mu pridáva na výnimočnosti.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Barokový kláštorný komplex postupne rozširovali a zveľadovali, v 18. storočí patril k najvýznamnejším pútnickým miestam Ostrihomskej arcidiecézy. Katarínka bola miestom noviciátu františkánov a cieľom mnohých pútí ľudu z ďalekého okolia. V sedemnástom storočí bola niekoľkokrát poškodená počas stavovských povstaní či tureckých vpádov, no vždy bola opravená a život v nej pulzoval ďalej.

Čo však nedokázali vojská, to sa podarilo politike - v roku 1782 naháčsky farár Juraj Fándly podal sťažnosť, že väčšina jeho veriacich radšej navštevuje kostol sv. Kataríny pri kláštore, než vlastný farský kostol v Naháči. Svoje rozhorčenie vyjadril aj v známom diele z roku 1789: Dúwerná zmlúva mezi mníchom a diáblom. O štyri roky neskôr, v júli 1786 bol kláštor spolu so stovkami ďalších dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Rehoľníci museli toto miesto opustiť, inventár bol odnesený a zničený, kláštor začal pustnúť.

Zachovalá veža.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Dnes možno vidieť ešte dobre zachované ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy. Kláštor leží mimo hlavných ciest i významných turistických chodníkov, čo na jednej strane pomohlo k jeho zachovaniu v celkom dobrom stave, keď ešte aj po stáročiach chátrania stoja múry i veža kostola, avšak na druhej strane zostal ukrytý pred turistami.

Návštevníka na tomto mieste očarí krása, ale aj zvláštna magická atmosféra v tichu lesa. Katarínka je príjemným miestom na prechádzky, v lete tu môžete na lúke stráviť príjemný oddychový deň, v zime zasa v pokoji nasať všetku tú krásu a načerpať energiu. Nechýbajú lavičky či ohnisko.

Takto to tu mohlo vyzerať kedysi.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Pre ruiny Katarínky bol zlomový rok 1995, kedy ich objavili mladí nadšenci. Miesto sa im zapáčilo tak, že sa rozhodli organizovať tábory na ich záchranu. Samotnou históriou záchrany s množstvom zaujímavostí a fotografií z tohto miesta vás prevedú informačné tabule v okolí kostola. Neďaleko kláštora je táborisko s veľkými vojenskými stanmi a poľnou kuchyňou. Susedí s veľkou lúkou, na ktorej je zrekonštruovaná trať historickej železničky.

Ďalšia atrakcia – Pálffyho železnica

Železnička sa preberá k životu.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová
Lesnú železničku Katarínka nájdete len pár minút od kostola sv. Kataríny, pri miestnej horárni. V minulosti sa tu nachádzala železnica grófa Pálffyho. Vybudovali ju koncom 19. storočia a pôsobila šesť desaťročí. Pôvodná trať mala 70 kilometrov. V druhej polovici 20. storočia zanikla, dnes sa však opätovne preberá k životu. Jej časť totiž obnovili dobrovoľníci zo Združenia na záchranu lesných železníc Slovenska. Obnovená trať nekopíruje pôvodnú trasu, nachádza sa v blízkosti kláštora sv. Kataríny. Aj v tomto prípade sú to dobrovoľníci, ktorí tu postavili novú úzkorozchodnú železnicu. Jej súčasťou je niekoľko vozňov a zreštaurovaná, plne funkčná dieslová lokomotíva. Nájdete tu aj informačné tabule o histórii železnice, ktorá v rokoch 1898 – 1960 spájala továrne na Dobrej Vode a Horných Orešanoch a pokračovala cez Smolenice až do lesa.

Krásnou krajinou...

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >