Tip na víkend Na Slovensku pribudli tri nové prírodné kúpaliská, objavte ich. Plus zoznam jazier, kde sa možno bezpečne okúpať

ahojmama.sk, 28. júna 2024 o 05:35

Ako sa chystáte stráviť prvý prázdninový víkend? Teplé počasie láka k vode, pre milovníkov prírodných kúpalísk je tu dobrá správa, na Slovensku pribudli tri nové oficiálne lokality určené na kúpanie. Ešte lepšia je tá, že kúpať sa možno aj v iných jazerách.

Palcmanská Maša je nielen nádherná, ale po novom aj zaradená do zoznamu vôd určených na kúpanie.

Foto: TASR

Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je ten, že tie z prvej skupiny hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne každoročne informujú Európsku komisiu. 

Vôd určených na kúpanie máme teraz na Slovensku 35, vrátane troch nových, ktorými sú Palcmanská Maša (Dedinky-Mlynky pri Spišskej Novej Vsi), jazero Klinger (tajch pri Banskej Štiavnici) a Belianske jazero (tajch pri Banskej Štiavnici).

Vody určené na kúpanie majú dlhodobo vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania ani trvalé odporúčanie nekúpať sa. Zároveň sú súčasťou chránených území Slovenska.

Hygienici počas kúpacej sezóny, teda od 15. júna do 15. septembra analyzujú najmenej štyrikrát, a to najmenej dva mikrobiologické ukazovatele kvality – črevné enterokoky a Escherichia coli.

Ako vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva, vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať ale aj iné prírodné vodné plochy, či už s prevádzkovateľom alebo bez neho, ktoré počas kúpacej sezóny hygienici tiež pravidelne kontrolujú.

Medzi vody určené na kúpanie patria napríklad Slnečné jazerá pri Senci, Ružiná, Domaša, Zlaté piesky, Liptovská Mara, Kunovská priehrada, jazero v Ivanke pri Dunaji, Počúvadlo, Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom, dokonca aj Zemplínska Šírava, ktorá bola dlhé roky označovaná za znečistenú pre ekologické záťaže z okolitých tovární.

Celý zoznam vôd určených na kúpanie nájdete na tomto linku Úradu verejného zdravotníctva.


ANKETA:

Kde sa kúpete najradšej?

28,1%



12,3%



38,6%



14,0%



3,5%



3,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >