Kúpalisko, jazero, termálny prameň či more, kde je kúpanie zdravotne najbezpečnejšie? Porovnanie výhod a rizík

TASR, pt, 15. júna 2022 o 04:12

Teplé počasie zvádza do vody, nie je však voda ako voda. Kúpanie v závadnej vode dokáže poriadne skomplikovať život, najmä rôznymi zápalmi a infekciami. Ktoré vodné plochy sú zo zdravotného hľadiska najbezpečnejšie, na čo všetko dbať a ako minimalizovať riziká?

Kúpanie, najobľúbenejšia letná radovánka.

Foto: shutterstock.com

Pri kúpaní v nevhodnej, resp. znečistenej vode bývajú ohrozenejšie ženy než muži, a tiež ľudia so zdravotnými problémami, napríklad diabetici alebo ľudia s oslabenou imunitou. Najčastejšie zdravotné komplikácie sú infekcie močových a pohlavných ciest, kožné problémy ako alergie či plesne, hnačky a zápaly očí.

„Infekciou močových a pohlavných orgánov bývajú častejšie postihnuté ženy, vzhľadom ku kratšej močovej trubici a blízkosti pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice,“ vysvetľuje urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová. Nákazy sa prejavujú ako zápaly močového mechúra, močovej trubice, či gynekologického charakteru. „U mužov najčastejšie ide o zápaly predkožky, prostaty, prípadne semenníkov. V prípade, ak sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek, prípadne ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovaný priebeh,“ upozorňuje lekárka.

Čo môžeme ovplyvniť

Zdôrazňuje preto dodržanie správnych zásad a opatrení. Okrem dbania na kvalitu samotnej vody, v ktorej sa kúpeme, sú tu ešte druhotné faktory, ktoré zvyšujú riziko problémov. A to ak napríklad po kúpaní zostávame v prievane či sedíme na studenom povrchu. Šťastné nie je ani sedenie v chladnej vode či v nejakom malom bazéniku alebo ak si na sebe nechávame mokré plavky. V nich vzniká ideálne prostredie pre množenie sa baktérií.

Ak chceme teda riziko infekcií minimalizovať, je dobré sa po kúpaní osprchovať čistou vodou, následne osušiť, vymeniť mokré plavky za suché a nezostávať v chlade či prievane.

Na vode záleží

A čo voda, ktorá je zo zdravotného hľadiska najbezpečnejšia a v ktorej číhajú aké riziká? Užitočnou pomôckou je monitoring umelých i prírodných kúpalísk, ktorý každoročne robí a na svojom webe informuje o výsledkoch Úrad verejného zdravotníctva. Bez ohľadu na konkrétnu lokalitu sú tu potom ešte všeobecné riziká a výhody, ktoré jednotlivé kúpacie plochy majú.

Termálne teplé vody
Sú miestom, kde sa často darí baktériám, spôsobujúcim infekcie močových a pohlavných ciest.

Vďaka vyššej teplote vody sa tu choroboplodné zárodky (mikróby, plesne, črevné parazity, kvasinky) dokážu rýchlo množiť.

Problémom býva výskyt améb, z ktorých niektoré druhy môžu spôsobiť ťažké ochorenia - zápal mozgu a mozgových blán.

Obsahujú síce soli a minerálne látky, tie však na zaručenie hygienickej nezávadnosti nemusia stačiť. Na druhej strane človeku pomáhajú s konkrétnym zdravotným problémom.

Prírodné jazerá
Platí v podstate to isté, čo pri termálnych teplých vodách – nie sú chlórované, preto tu človek príde do kontaktu s rôznymi mikroorganizmami, neraz škodlivými.

Najčastejším problémom bývajú sinice, ktoré sa vyskytujú na hladine formou vodného kvetu. Tie produkujú cyanotoxíny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie, tráviace ťažkosti, zápaly očných spojoviek a podobne.

Menej rizikové sú chladnejšie štrkoviská či horské jazierka – vzhľadom na nižšiu teplotu je predpoklad, že sa tu bude choroboplodným baktériám, vírusom a parazitom menej dariť, najmä v začiatkoch kúpacej sezóny.

Pri nekontrolovaných prírodných jazierkach pozor aj na chemické znečistenie – ropnými látkami, ťažkými kovmi, pesticídmi a podobne. Signálom, že niečo nie je v poriadku, môžu byť napríklad uhynuté ryby alebo iná zver okolí, nepríjemný zápach vody, zvláštne sfarbenie atď.

Kúpaliská
Nevýhodou je relatívne malá plocha, najmä ak sa v bazéne zíde viac ľudí naraz, sú preplnené – vtedy narastá aj riziko znečistenia.

Signálom, že niečo nie je v poriadku, je napríklad ak voda zapácha po moči alebo výrazne po chlóre, ak sú na stenách bazéna slizovité zelené povlaky, resp. poškodené kachličky.

Výhodou kúpalísk je, že voda tu môže byť personálom každý deň pravidelne sledovaná a ošetrovaná, chlór či iné látky možno dopĺňať podľa potreby.

Ďalšou výhodou je, že voda tu býva chladnejšia a nedarí sa v nej tak dobre spomínaným mikroorganizmom – najchladnejšia je povolená 18 stupňov, najteplejšia v plaveckom bazéne je 26 stupňov.

More
Má prirodzenú dezinfekciu – soľ a množstvo mikroorganizmov či minerálov, ktoré priaznivo vplývajú na organizmus.

Navyše morskej vody je obrovské množstvo, ktoré „zvládne“ aj veľa ľudí. Ak natrafíte na osamelú zátoku, máte v podstate vyhrané.

Problémom ale aj tu býva znečistenie – či už chemické, alebo jednoducho predmetmi, keď sa nepotrebný odpad vhádže do mora. V niektorých častiach sa do mora vypúšťa aj kanalizácia, nedávno na znečistenie fekáliami upozorňovali úrady napríklad v Chorvátsku pri Dubrovniku.

Znečistenie mora je tiež často viditeľné – uhynuté živočíchy, zápach, mastné škvrny sú signálom, aby ste si našli na kúpanie iné miesto.


ANKETA:

Kde sa kúpete najradšej?

4,0%



9,0%



12,0%



75,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >