Tieto tri zmrzliny máte hotové do 10 minút a chutia skvelo!

Patricia Poprocká, 22. augusta 2020 o 16:53

Leto sa pomaličky končí, spríjemniť si dni domácou zmrzlinou však môžete stále. Prinášame rýchle a zdravé recepty na klasickú ruskú zmrzlinu, exkluzívnu čučoriedkovú a taliansku stracciatellu. Ich príprava nezaberie ani 10 minút a chutia vynikajúco!

Pravá smotanová.

Foto: Patricia Poprocká

Ruská smotanová

Nemusíte čítať zloženie na obaloch v obchodoch, ktorá ruská je tá pravá smotanová, akú poznáme z čias nášho detstva. Ak si ju vyrobíte doma, smotanová bude. Potrebujete k tomu tortové oblátky, šľahačkovú smotanu, biely jogurt alebo kyslú smotanu, vanilku a niečo na dosladenie. Na začiatok vyberte vhodnú dózu, na rozmery ktorej vyrežte oblátku. Položte ju na dno a pripravte zmrzlinu. Zo smotany vyšľahajte šľahačku, nebojte sa prisladiť trocha viac než zvyčajne – bude lepšie držať pokope a následne vynikne chuť zmrzliny. Potom ju zmiešajte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Kyslú zložku pridajte podľa chuti, pokojne aj pomerom 1:1, je to na vás. V prípade potreby ešte doslaďte a nezabudnite pridať voňavú vanilku. Zmes vylejte na oblátku, prikryte ju zvrchu ďalšou oblátkou a dajte zamraziť. O pár hodín (podľa výkonnosti mrazničky) zmrzlinu vyberte, nakrájajte a môžete jesť.

Čučoriedková

O vynikajúcich účinkoch čučoriedok sme písali TU. Toto ovocie svoje vlastnosti nestráca ani mrazením, takže okrem chutnej dobroty ešte konzumujete niečo pre svoje zdravie. Túto zmrzlinu pripravíte jednoducho: Čučoriedky rozmixujte spoločne s banánom. Môžete použiť už mierne zamrazené, čím dosiahnete, že zmrzlinu možno okamžite konzumovať. Ak pridáte čerstvé, budete musieť počkať hodinku-dve, kým sa hmota zamrazí. Banán by mal dodať čučoriedkam potrebnú sladkosť, ak sa vám to nezdá dostatočne, môžete dosladiť, napríklad medom, stéviou či tmavým cukrom. Zmrzlinu môžete ozdobiť posekanými ďatľami, semienkami, kokosom alebo ovocím.

Stracciatella

Zmrzlina s kúskami čokolády. Tá pravá talianska sa robí zložitejšie – čokoláda sa totiž najprv rozpustí a do zmrzliny sa pridáva v poslednej fáze. Nám však stačí jednoduchší postup, keď si čokoládu nasekáme nadrobno sami. Treba len dbať, aby bola kvalitná s vysokým obsahom kakaa. Úplne najjednoduchší recept na zmrzlinu je zmiešať kvalitný jogurt stracciatella s vyšľahanou šľahačkovou smotanou v pomere 2:1. Dochuťte vanilkou a doslaďte podľa chuti. Pridať môžete i nasekanú kvalitnú čokoládu. Ak chcete mať pod kontrolou celé zloženie, jogurt stracciatella nahraďte obyčajným bielym jogurtom, môže byť aj gréckeho typu. Pridajte viac čokolády. Zamiešajte. Dajte v uzavretej nádobe do mrazničky zamraziť.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >