Tehotenské nevoľnosti trápia väčšinu tehotných žien. Zaberá zázvor, dá sa im predísť a koho postihujú najčastejšie?

Patricia Poprocká, 13. decembra 2023 o 06:40

S nadsázkou sa vraví, že ráno nalačno zvracajú alkoholici a tehotné ženy. Ale žarty bokom, nevoľnosť je najčastejšou zdravotnou komplikáciou v tehotenstve – postihuje 80 percent tehotných žien.

Tehotenské nevoľnosti pociťuje väčšina žien, nielen v ranných hodinách.

Foto: shutterstock.com

Nevoľnosť súvisí s hormonálnymi zmenami v tehotenstve, najmä zvýšením hladiny tehotenského hormónu HCG. Považuje sa za normálny jav, mnohým ženám však znižuje kvalitu života. Podľa prieskumov dokonca pre nepríjemné nevoľnosti 13 percent žien zvažovalo interrupciu a tri percentá sa pre ňu naozaj z tohto dôvodu aj rozhodli.

„Nevoľnosť častejšie postihuje ženy, ktoré sú v domácnosti, tiež tie, ktoré majú sedavé zamestnanie, ako aj tie, ktoré predtým cvičili a tie, ktoré zvykli piť chladné nápoje,“ priblížil prednosta gynekolgicko-pôrodníckej kliniky v Bratislave-Ružinove Jozef Záhumenský, autor učebnice o pôrodníctve a najnovšie aj knihy pre laickú verejnosť Pôrodníctvo pre každého. Tiež je častejšia u žien, ktoré majú, resp. prekonali nejaké ochorenie žalúdka a tých, ktorá absolvovali gastroskopiu.

Tehotenská nevoľnosť má však aj genetické dispozície. Ak trpela tehotenskými nevoľnosťami matka, je trikrát väčšia pravdepodobnosť, že nimi bude trpieť aj jej dcéra. Pri sestrách je pravdepodobnosť až 17-násobne vyššia. No a pri dvojičkách v 73 percentách prípadov začali obe sestry pociťovať nevoľnosti v tom istom období tehotenstva spravidla i s rovnakým priebehom.

Nevoľnosť má viacero úrovní, najzávažnejšia, hyperemesis gravidarum, si vyžaduje hospitalizáciu a postihuje 0,8 – 2 percentá tehotných žien. Podľa niektorých prameňov na ňu zomrela aj autorka Jany Eyrovej Charlote Brontëová, aj keď niektoré zdroje zas spomínajú tuberkulózu či týfus.

Zázvor či lieky?

Čo s nevoľnosťou? Najčastejšia rada je – pretrpieť. Lekári odporúčajú ženám upraviť režim, teda jesť aj piť po menších dávkach a to, na čo majú chuť, pomôcť môže aj zázvor. Po skončení prvého trimestra nevoľnosti spravidla ustupujú, nie však všetkým ženám a nie vždy úplne.

Ak nevoľnosť žena nevie zniesť, k dispozícii sú aj lieky. Mnohí si pamätajú smutne známu svetovú aféru s liekom thalidomid. Ten užívali na zmiernenie nevoľností v 50-tych a 60-tych rokoch minulého storočia tisíce žien a až následne sa zistili jeho škodlivé účinky, keď sa im narodili deti s poškodenými končatinami a podobne. Vtedajšiemu Československu sa aféra vyhla, keďže sa k nám lieky z tzv. západného sveta príliš nedovážali.

Dnes je podľa lekárov situácia iná, na trhu je overený a bezpečný liek proti tehotenskej nevoľnosti – kombinácia antihistaminika doxylamínu a vitamínu B6. „Jeho bezpečnosť je dokázaná užívaním aj v zahraničí,“ zhodne konštatujú Jozef Záhumenský i primár pôrodnice v Trenčíne Peter Kaščák. Môže však spôsobiť ospalosť.

Samozrejme, ani lieky nemusia pomôcť každému, ak sa u ženy rozvinie spomínaná nadmerná nevoľnosť, hyperemesis gravidarum, stav si vyžaduje hospitalizáciu.


ANKETA:

Ako ste zvládli/zvládate tehotenské nevoľnosti?

48,3%



3,4%



6,9%



20,7%



20,7%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >