Srdce bije rýchlejšie o 20 úderov, pľúca vládzu menej. Čo robí tehotenstvo so ženským telom

Patricia Poprocká, 10. februára 2019 o 09:40

Vedeli ste, že žena, ktorá čaká bábätko, urobí za minútu o 10 nádychov viac ako jej netehotná kamarátka? Srdce bije rýchlejšie o 20 úderov za minútu a menia sa aj kĺby. Čo všetko robí tehotenstvo so ženským telom, opísal MUDr.Michal Holáň v Knihe tehotenstvo v obrazoch. Tu sú najzaujímavejšie zistenia.

S pribúdajúcimi týždňami je tehotenstvo pre organizmus väčšou záťažou, dá sa však zvládnuť.

Foto: shutterstock.com

Maternica

Chráni plod a vytvára podmienky pre jeho vývoj. Pred tehotenstvom váži 50 gramov, ku jeho koncu 900 až 1200 gramov. Jej objem sa z 2-3 ml zvýši na 4000 až 5000 mililitrov. Prietok krvi, normálne 30 až 50 mililitrov za minútu, je na konci 700 až 800 mililitrov.

Prsníky

Pripravujú sa na dojčenie, mliečna žľaza sa zväčší, niekedy až dvojnásobne. Dvorce bradaviek tmavnú, príprava na to, aby ich dieťa po priložení na brucho matky bezprostredne po narodení samé našlo. Ak personál na pôrodnej sále umožní bonding, pochopiteľne. (Nádherné video si pozrite TU.)

Srdce

S pribúdajúcimi týždňami tehotenstva bije rýchlejšie, zvyšuje sa až o 20 úderov za minútu. V cievnom riečišti pribúdajú cievy.

Pľúca

Ako rastie brucho, pľúca svoju kapacitu zmenšujú. Brušná dutina totiž tlačí na bránicu, tá má obmedzenú pohyblivosť. Počet dychov sa zvyšuje o 10 za minútu.

Tráviaca sústava

Nevoľnosti na začiatku pozná väčšina žien, súvisia s hormonálnymi zmenami. Tehotenstvo má na trávenie vplyv neskôr, ženy môžu trpieť zápchou, nadúvaním, pálením záhy. A hnačkou tesne pred koncom tehotenstva, keď sa organizmus sám začína pripravovať na pôrod.

Kĺby

Postupne si privykajú na rastúcu záťaž. Chrbtica sa čoraz viac prehýna. Zmeny na kĺbových väzoch vedú k uvoľneniu panvového pletenca, ženy chodia často naširoko. Odporúčajú sa dýchacie cvičenia a cvičenia na posilnenie panvového dna.

Koža

Ako rastie brucho, rozťahuje sa aj koža. Časté sú pigmentové škvrny, najmä čiara pod pupkom, ktorá neskôr sama zmizne, ale aj strie, kožné trhlinky, s ktorých zmiznutím to býva po pôrode podstatne ťažšie.

Metabolizmus

Objem telesných tekutín sa zvýši asi o 7000 mililitrov. Z toho je 1200 až 1500 mililitrov krvi a 5000 mililitrov sú tkanivové tekutiny. Prírastok na váhe je v tehotenstve samozrejmý. Odporúča sa, že by žena nemala pribrať viac ako 12 kg, mnohé však naberú aj 20 kilogramov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >