Nevoľnosti v tehotenstve, reflux či nespavosť. Príčina môže byť celkom jednoduchá

pt, 6. septembra 2021 o 03:55

Nevoľnosti, nespavosť, bolesti chrbtice... Tehotenstvo je pre niektorú ženu naozaj nočnou morou, kým inej len rastúce bruško pripomína, že v sebe nosí nový život. Prečo je to tak, nik presne nevie povedať. Skúma sa hormonálne nastavenie, psychické, iné zdravotné predispozície, príčina však môže byť niekedy i celkom prostá: nesprávne sedenie.

Opretý chrbát, nohy na zemi a prirodzené zakrivenie chrbtice. Správne sedenie je dôležité, pohyb a vhodné cvičenia ešte viac.

Foto: shutterstock.com

Sedenie predstavuje veľký nápor na chrbticu nielen v tehotenstve. Ak však má žena sedavé zamestnanie, v ktorom si zvykla sedieť nesprávne (čo je problémom mnohých ľudí) a k tomu ešte čaká bábätko, naozaj môže dôjsť k nakopeniu sa zdravotných problémov.

„Spomalené trávenie, reflux, opuchy dolných končatín, výrazný tlak na kostrč a symfýzu,“ vyratúva možné dôsledky nesprávneho sedenia fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková z Intimfyzio. Medzi časté zlozvyky pri sedení patrí napríklad prekladanie nohy cez nohu, hrbenie sa alebo nakláňanie sa k obrazovke monitoru. Vtedy nohy nie sú v správnom uhle, ženy majú tendenciu ich krčiť dozadu, čím sa zabraňuje dostatočnému prekrvovaniu organizmu a dochádza k spomínaným tlakom na jednotlivé orgány.

Navyše, ak chrbtica nie je v správnej polohe, svaly ochabnú, chrbtica sa začne vychyľovať, čo môže viesť k vzniku skoliózy či zväčšenému zakriveniu chrbtice v bedrovej oblasti.

Nesprávne sedenie môže mať podľa fyzioterapeutky niekedy vplyv aj na to, že sa bábätko neotočí hlavičkou dolu. V takom prípade je potom pôrod náročnejší a väčšinou končí cisárskym rezom.

Ako teda správne sedieť a na čo všetko dbať?

„Pri sedení by mala mať tehotná žena opretý chrbát, aby sa jej uvoľnili chrbtové svaly a nohy by mali byť v 90-stupňom uhle opreté priamo o zem,“ vraví riaditeľka Centra zdravého sedenia a spoločnosti Modesk Kateřina Zaydlarová. V takejto polohe môže byť žena primerane uvoľnená, sedieť pohodlne a regenerovať.

Čas sedenia by sa mal minimalizovať na nevyhnutné hodiny a vždy, keď majú ženy príležitosť sa prejsť a ponaťahovať, mali by tak spraviť.

Je tiež dobré, aby pri sedení mala chrbtica opierku, najmä ak nemá žena dostatočne silné svalstvo. Fitlopta je síce vhodná, pretože núti človeka sedieť v správnej polohe, nie však dlhý čas, práve pre chýbajúcu opierku, v dôsledku čoho môže potom žena skĺznuť do nesprávnej polohy.

Dbať treba aj na zachovanie prirodzeného, takzvaného esovitého zakrivenia chrbtice. Pomôcť môže napríklad vankúš, ktorý sa vloží medzi stoličku a chrbát, prípadne ergonomická stolička.

Pozor na vstávanie, aby pri ňom nedošlo k predkláňaniu a vytvoreniu tlaku na chrbticu. Vstávať treba s rovným chrbtom tak, že sa človek presunie na okraj stoličky.

Hlavné však je cvičenie a pohyb. Nenáročné prechádzky, ale pri zachovaní správneho držania tela. Výborné sú fyziocvičenia na posilnenie vnútorných brušných svalov a svalov chrbtice, ktoré uľahčia nielen tehotenstvo, ale aj následné zotavovanie sa po pôrode a získanie pôvodnej formy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >