Tanečná majsterka sveta učí deti tancovať, teraz aj zadarmo na internete

Patricia Poprocká, 11. apríla 2020 o 05:38

Vyhrala množstvo prestížnych tanečných súťaží vrátane majstrovstiev sveta, teraz lásku k pohybu vštepuje deťom. Petronela „Nely“ Portella v čase pandémie koronavírusu sprístupňuje na internete zadarmo svoj nový DVD projekt Tani Tani s Nely.

Nely s Olíviou.

Foto: archív Nely Portella

„Chceme vrátiť deti k láske k pohybu a v čase krízy ich zmysluplne zabaviť,“ vysvetľuje ústretový krok niekdajšia úspešná profesionálna tanečníčka.

Tanec je pre Nely, životom odmalička. „Venujem sa mu od piatich rokov. Ako deti sme po škole vždy bežali na tréning a víkendy trávili na vystúpeniach či súťažiach. Taký bol vtedy náš štýl života a moja mama v tom mňa a brata úžasne podporovala. Dnes to už také samozrejmé nie je,” hovorí Nely, dnes už tiež mama dcéry Olívie.

Ani narodenie dieťaťa a starostlivosť o bábätko nevzdialili Nely od tanca. „Nikdy sme s manželom neuvažovali, že po pôrode zostanem doma, alebo budem robiť niečo iné. Našu Olíviu som dokonca neraz aj kojila na hodinách, mamičky to poznajú samé veľmi dobre,” spomína.

Malá dcérka ju naopak, inšpirovala k založeniu detskej tanečnej školy, ktorú dnes vedú s manželom Eddym, muzikantom. „Dúfala som, že dcéra po mne zdedí tanečné vlohy a chcela som ju v nich podporovať. Predstavila som si, ako učím svoje dieťa rôzne tanečné prvky a ako jej táto aktivita pomáha v rozvoji. Taktiež som niekde vnútri cítila potrebu odovzdávať svoje skúsenosti ďalej,” vysvetľuje Nely.

Tanec má navyše pre deti množstvo priaznivých účinkov: zlepšuje kondíciu, koordináciu, tvorivosť, pamäť, uvoľňuje priaznivú hladinu adrenalínu a dodáva zdravé sebavedomie.

„Naším poslaním je naučiť čo najviac detí posilňovať svoje fyzické a duševné zdravie radosťou a krásou hudby a pohybu, láskyplnými vzťahmi a zmysluplným tvorivým úsilím,” prezrádzajú manželia Portellovci svoje zámery.

Videá vzdelávajú nielen v pohybe

Najnovším projektom ich školy je séria tanečných videí Tani Tani s Nely, ktorá deti vzdeláva nielen pohybovo. Ide o 12-15 minútové epizódy, každá s originálnym dejom, kde deti spolu s Nely riešia problémy, s ktorými sa môžu stretnúť aj v bežnom živote. Nely cez tanec a príbehy napríklad vysvetľuje, čo je to úcta či prečo je dôležitý pitný režim. Deti tiež spoznajú rôznorodosť ľudí a odhalia, ako si plniť svoje sny a túžby. Dej a tanečné choreografie dopĺňajú hádanky a prekvapenia.

Pre tanec vo forme videí sa manželia Portellovci rozhodli preto, lebo to je podľa nich najľahšie inšpirovať, vnímať rytmus a odpozorovať tanečné kroky. Deti sa aj tak najlepšie učia pozorovaním. „Keď ich očaríte a správne namotivujete, nespustia z vás oči. Videá sú okrem toho ľahko dostupné,” vysvetľuje Eddy Portella.

DVD projekt bol uvedený na trh začiatkom roka, keďže sú však teraz deti a ich rodičia doma, Nely Portella chce ich bezplatným sprístupnením na youtube prispieť k tomu, aby užitočne trávili čas. Deti radi sledujú videá, ale k pohybu sa často už až tak nemajú. Ak sa to však spojí so zábavnými aktivitami, ide to ľahšie.

„Naši detskí tanečníci najviac milujú tanečné príbehy, ktoré sme vytvorili, aby sa ľahšie naučili kroky a zapamätali si nové tance. Vždy ich to vtiahne, a ani nevedia ako, už tancujú latino,” vysvetľuje.

Nely si od videí sľubuje, že prostredníctvom nich deti objavia svoje pohybové predpoklady bez ohľadu na nadanie, fyzickú dispozíciu či vek. „Je to neoceniteľný vklad do ich fyzického aj psychického rozvoja. Pre každé dieťa je užitočné, ak sa naučí čerpať radosť z pohybu a hudby, učí sa koordinovať a spoznávať svoje telo, vníma rytmus, zlepšuje si držanie tela a telesnú kondíciu, a ak si tieto návyky odnesie do dospelosti,” konštatuje slávna tanečníčka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >