Takmer každý desiaty mladý človek nemá vyššie ako základné vzdelanie

TASR, 18. novembra 2020 o 04:00

Počet ľudí, ktorí predčasne opúšťajú vzdelávanie, na Slovensku za desať rokov vzrástol o viac ako tri percentá na 8,3 percenta.

Na strednú školu ďalej nepokračuje takmer desať percent detí.

Foto: shutterstock.com

Slovensko však v rámci Európskej únie naďalej patrí ku krajinám s nízkym počtom mladých ľudí, ktorí majú dokončené maximálne nižšie sekundárne vzdelanie, teda druhý stupeň základnej školy.

Vyplýva to z Monitora vzdelávania a odbornej prípravy Európskej komisie, ktorý analyzuje situáciu v Európskej únii. Priemer 27 štátov EÚ v roku 2019 dosiahol 10,2 percenta 18- až 24-ročných osôb, ktoré dosiahli maximálne nižšie sekundárne vzdelávanie a už nepokračovali v ďalšom vzdelávaní.

Z analýzy tiež vyplynulo, že krajiny, ktoré mali v roku 2009 nízky počet týchto mladých osôb, sledovali tento trend aj v nasledujúcich rokoch. Výnimkou však bolo Slovensko, ktorému počet týchto osôb stúpol zo 4,9 na 8,3 percenta. Lepšie ako Slovensko je na tom z jeho susedov Poľsko (5,2 percenta), Česká republika (6,7 percenta) a Rakúsko (7,8 percenta). Maďarsko malo v roku 2019 podiel mladých, ktorí dosiahli maximálne nižšie sekundárne vzdelanie na úrovni 11,8 percenta. Najnižší počet týchto mladých ľudí má Chorvátsko (3 percentá) a najviac má Španielsko (17,3 percenta).

Z údajov vyplýva, že vzdelanie skôr opustia mladí muži (11,9 percenta) ako ženy (8,4 percenta).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >