Spisovateľka Linda Liliková: „Vyčítajú mi, že dieťa hneď beriem na ruky. Aj ja sa však rada pritúlim...“

Gabriela Bachárová, 1. novembra 2023 o 06:45

Keď je dospelému ťažko, nikto mu nevyčíta, že hľadá útechu u druhého, detská túžba pritúliť sa vždy, keď to malý človek potrebuje, však stále mnohým nie je veľmi po chuti. Stretáva sa s tým aj spisovateľka a učiteľka na základnej škole Linda Liliková, ktorá v tejto súvislosti napísala pekné zamyslenie.

Linda Liliková.

Foto: archív Lindy Lilikovej.

Autorka kníh pre deti, ktoré sú však zároveň užitočné aj pre ich rodičov, zverejnila na sociálnych sieťach dialóg, v ktorom sa určite spozná veľa rodičov malých detí. Je vám to tiež povedomé?

„Zasa ju berieš na ruky! Vždy to robíš! Ona robí zle a hneď, ako sa rozplače, tak ju berieš na ruky!“
„A? Čo mám robiť, keď príde za mnou s plačom? Mám ju poslať od seba preč? Vieš čo, radšej si ju zoberiem a keď prestane plakať, vysvetľujem jej... Ale ak ju od seba pošlem preč, keď ma potrebuje, naučím ju, že za mnou nemôže prísť, keď sa trápi. To ju mám učiť? Že keď niečo nie je v poriadku, tak ju pri sebe nechcem?“

Linda Liliková nerozumie, prečo by detská potreba úzkeho a častého fyzického kontaktu s dospelým mala niekomu prekážať, keď u dospelých to považujeme za úplne normálne a prirodzené. „Ak je mi ťažko, tiež sa rada pritúlim, aj keď urobím chybu, aj keď sa hnevám... Mám potrebu cítiť objatie a lásku a práve to potrebujú často aj naše deti... Neposielajme ich vtedy preč... Lebo o niekoľko rokov za nami už nemusia prísť, veď načo? Aby sme ich zas poslali do izby, či upokojiť sa?” pýta sa.


Linda Liliková drží svoju dcéru v náručí vždy, keď to potrebuje.


Že je druhým na ťarchu, pretože veľa plače, to si myslí aj zajačik v jednom z knižných príbehov Lindy Lilikovej. Autorka napísala knihu (Ne)spokojný slimáčik Slávko, ktorá učí deti, ako byť psychicky odolnejšími a optimistickejšími. V súčasnosti prichádza na trh s druhou knižkou, pokračovaním Stratený slimáčik Slávko - 5 prvkov môjho ja. A zatiaľ čo prvá kniha hovorí o prvkoch duševnej pohody, druhá sa venuje prvkom (nielen) detského Ja. Pomocou jednoduchých príbehov bez zložitého vysvetľovania alebo cudzích slov popisuje deťom, čo znamená sebapoznanie, sebaregulácia, sebaúčinnosť, sebahodnota a sebaláska.

„Aj dieťa v predškolskom veku pochopí, čo sú emócie ako napríklad strach, smútok, hnev, ktoré sú prirodzené, ako ich prijať a ako si s nimi poradiť. Rovnako na jednoduchých príkladoch je ukázané, že nie sme všetci rovnakí, ale to neznamená, že je niekto menej cenný alebo menej milovaný. Každý máme svoje silné a slabé stránky, na ktorých vieme popracovať, aj keď to nie vždy ide ľahko,” uvádza autorka. Knižka práve vychádza vo vydavateľstve Čo dokáže mama.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >